OŠ Štampar Makarije dobija nove prostorije i produženi boravak u septembru

Osnovna škola “Štampar Makarije”, sa najvećim brojem učenika u Glavnom gradu, dobiće u septembru dodatne prostorije koje se nalaze preko puta ove ustanove, kao i produženi boravak, bez kojeg je sada zbog nedostatka prostora.

Ministarstvo prosvjete je raspisalo tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji dodatnog školskog objekta, kapaciteta za oko 250 djece. Rekonstrukciju vrijednu 220.000 eura, finansiraju Ambasada NR Kine sa 50.000 eura, i Ministarstvo prosvjete sa 170.000 eura. Adaptacija prostora za produženi boravak koštaće oko 45.000 eura, a novac će, pored Ministarstva, obezbijediti i Glavni grad.

“Riječ je o prostorijama koje se nalaze prekoputa škole, a do kojih se došlo saradnjom sa Upravom za imovinu Crne Gore. Na ovaj način, Škola dobija novi manji školski objekat površine oko 700m2, koji će sadržati osam učionica, toalete i ostale prateće sadržaje, a koji će zelenim površinama i parkovskim stazama biti povezan sa matičnim objektom. Dodatno, ova škola dobila je i prostor od Ministarstva odbrane od oko 140 m2 za potrebe produženog boravka, čime će se dodatno osloboditi prostor unutar matičnog objekta”, objasnili su iz Ministarstva.

U tom resoru očekuju da će sa dodatnih, ukupno 850 m2 dodatnog prostora, ova škola značajno biti rasterećena.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je to samo dio aktivnosti i način da se izađe u susret potrebama za proširenje kapaciteta škola u tom dijelu Podgorice, do izgradnje novih objekata.

Podsjećaju da će se graditi osnovna škola u Tološima, za koju je u toku izbor idejnog rješenja, a u planu je gradnja škole i vrtića u City kvartu, kao i nove gimnazije. U toku je tender za izbor izvođača radova za vrtić u Bloku VI vrijednosti dva miliona eura, a u planu je i izgradnja škole na Zabjelu, kao i škole na Karabuškom polju.

U cjelosti će rekonstruisana i u značajnoj mjeri proširena dva vrtića – Poletarac na Zabjelu i vrtić u Momišićima.

Nedavno je završen o idejni projekat za proširenje OŠ “Pavle Rovinski” na Starom aerodromu nakon čega slijedi izrada glavnog projekta.

U prethodne dvije godine dograđene su učionice u OŠ „Radojica Perović“, vrijednosti oko 200.000 eura, a adaptiran je i prostor unutar OŠ Sutjeska, čime su dobijene još dvije učionice, a vrijednost investicije iznosila 30.000 eura.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply