Besplatna užina za 125 djece, poziv kompanijama da podrže inicijativu

Foto: PR Centar

Udruženje Roditelji i Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice pokrenuli su inicijativu I ja želim užinu, u toku koje je do sada obezbijeđena besplatna užina za 125 djece koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica. Da bi taj broj rastao, iz udruženja i škole pozivaju zainteresovane firme i pojedince da podrže akciju.

Socijalna radnica u Udruženju Roditelji, Katarina Čarapić, pojasnila je da inicijativa I ja želim užinu ima za cilj da se obezbijedi besplatna đačka užinu za djecu osnovnoškolskog uzrasta, koja dolaze iz socijalno ugroženih porodica u Podgorici, za sada jedinom gradu u kojem postoji organizovana đačka užina.

„Na ovu akciju su na podstakle riječi djece sa kojom se tokom cijele godine družimo, učimo i radimo na osnaživanju njihovih kapaciteta u dijelu obrazovanja i socijalizacije. Te riječi su više-manje slične, a svode se na to da ta djeca nemaju užinu, da često slažu drugare kako nijesu gladni, da ne vole školski odmor jer često budu sami, da ništa ne doručkuju prije škole, eventualno pojedu parče hljeba što ostane od obroka iz narodne kuhinje“, rekla je Čarapić.

Ona je kazala da je za uspješno funkcionisanje u toku dana važno da sva djeca imaju užinu i da je dug period boravka u školi.

„Nažalost, većina djece iz socijalno ugroženih porodica nema tu mogućnost. Zato pozivamo sve zainteresovane firme i pojedince da nam se pridruže i podrže ovu inicijativu kako bi obezbijedili što veći broj besplatnih užina i zajedno se borili za veću jednakost mališana“, istakla je Čarapić.

Ona je kazala da su sa školom „Sergije Stanić“ i nekoliko kompanija i pojedinaca uspjeli da obraduju 125 mališana na teritoriji Podgorice besplatnom užinom ali da ih još puno čeka. U akciju su se do sada uključile Komercijalna banka AD Podgorica, Podgorička banka AD Podgorica, Crnogorska komercijalna banka, Nemesis, Domen.me, Unija poslodavaca Crne Gore, Agencija za nadzor osiguranja, a podržala je i Maja Pekanović.

„Nažalost, čeka nas još veliki broj mališana koji imaju istu želju – oko 1.300 osnovnoškolaca prima socijalnu pomoć, kojima bi ovakva vrsta podrške bila značajna“, dodala je Čarapić.

Udruženje Roditelji, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, formira spisak djece za besplatnu užinu „na osnovu procjene Centra i vodeći računa o prioritetima, kako bi je prevashodno dobili oni kojima je to najpotrebnije“.

Čarapić je kazala da trošak užine do kraja školske godine po djetetu iznosi oko 50 eura.

Foto: PR Centar

Pomoćnica direktora Osnovne škole „Radojica Perović“, Gordana Zeković, kazala je da mnogo djece dođe u jutarnju smjenu na nastavu da prije toga kući nijesu doručkovali.

Ona je ukazala i na važnost socijalizacije u toku užine.

„Ako se sjetimo naših školskih dana, svjesni smo da smo najljepše uspomene stvarali u toku školskog odmora. Djeca su tad sva zajedno, druže se, dijele užinu. Međutim, ono što vrlo često možemo da vidimo jeste slika djeteta koje stoji samo, po strani, koje nema užinu iz razloga što nije u mogućnosti da je kupi“, rekla je Zeković.

Ona je ukazala da postoji veliki broj porodica koje su u stanju socijalne potrebe i koje nemaju mogućnost da djeci obezbijede užinu.

„Iako užina koju proizvodi škola „Sergije Stanić“ ima pristupačnu cijenu, za većinu porodica to je previše. Iz tog razloga treba podržati inicijativu koju su pokrenuli Udruženje Roditelji i škola „Sergije Stanić“. Pozvala bih sve društveno-odgovorne firme, ustanove kompanije da pomognu, da doniraju jedan dio svog novca kako bi svako dijete moglo da prima užinu“, rekla je Zeković.

Ona je poručila da užina ne bi trebalo da bude luksuz, nego nešto što je dostupno svakom djetetu.

„Uvijek treba da budemo svjesni da je nečije malo, za druge mnogo“, zaključila je Zeković.

Zainteresovane kompanije koje žele da uključe u ovu inicijativu mogu kontaktirati Školu za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ iz Podgorice i udruženje Roditelji na kontakte koji su dostupni na sajtovima https://www.sergije-stanic.me/ i https://www.roditelji.me/.

Izvor: PR Centar

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply