CALIMS: Ljekovi koji sadrže paracetamol bezbjedni

Foto: Ilustracija

Na osnovu zvaničnih informacija, utemeljenih na naučnim dokazima, bezbjednosni profil ljekova koji sadrže paracetamol je nepromijenjen i njihova primjena je bezbjedna, saopšteno je iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS).

Oni navode da je prema nezvaničnim informacijama koje su dostupne putem interneta, u nekim američkim medijima u januaru ove godine objavljeno da država Kalifornija razmatra stavljanje supstance paracetamol na listu supstanci koje su potencijalno kancerogene.

“Napominjemo da lista koja se pominje u medijima, ne predstavlja zvaničan dokument regulatornog tijela u oblasti ljekova u Americi (Food and Drug Administration – Američka uprava za ljekove i hranu, FDA). Dakle, paracetamol ni u Americi, odakle ova informacija potiče, nije od strane zvaničnog organa – FDA klasifikovan kao kancerogen”, kaže se u saopštenju CALIMS-a.

Prema njihovim riječima, CALIMS u kontinuitetu prati bezbjednost ljekova na tržištu Crne Gore i u svjetlu najnovijih saznanja blagovremeno obavještava stručnu i opštu javnost o svim informacijama koje se odnose na njihovu bezbjednu primjenu.

Iz CALIMS-a navode da redovno razmjenjuju informacije sa regulatornim organima u oblasti ljekova zemalja regiona i Evropske unije, na čelu sa Evropskom agencijom za ljekove.

“Napominjemo da od strane ovih regulatornih tijela iz oblasti ljekova, nijesu objavljene nikakve nove informacije o eventualnim promjenama u bezbjednosnom profilu paracetamola o kojima bi CALIMS, kao nacionalni autoritet u oblasti ljekova, svakako bila odmah obaviještena. Dakle, na osnovu zvaničnih informacija, utemeljenih na naučnim dokazima, bezbjednosni profil ljekova koji sadrže paracetamol je nepromijenjen i njihova primjena je bezbjedna. Napominjemo da ni od strane zdravstvenih randika u Crnoj Gori, slična sumnja nikada nije prijavljena Agenciji”, stoji u saopštenju.

Navode da CALIMS-u sličnu sumnju nijesu nikada prijavili ni zdravstveni radnici.

“CALIMS će budno pratiti sve informacije koje se odnose na bezbjednost svih ljekova na našem tržištu i, kao i do sada, o svim novim saznanjima potrebnim za njihovu bezbjednu primjenu blagovremeno obavještavati stručnu i opštu javnost”, zaključuju iz CALIMS-a.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply