Počela primjena novog režima spavanja za predškolce

Javna predškolska ustanova “Đina Vrbica” iz Podgorice počela je da primjenjuje novi režim rada u vaspitnim jedinicama prema kojoj djeca predškolskog uzrasta ne spavaju u vrtiću tokom popodnevnog odmora, tvrde roditelji, a to se može zaključiti i na osnovu odluke koju je potpisao direktor, a dostavljena je vaspitačima.

Portal Roditelji.me je kontaktirao je JPU “Đina Vrbica” iz koje je saopšteno da je odluka o tome da djeca predškolskog uzrasta ne moraju da spavaju u vrtiću donijeta i da se već primjenjuje u nekim vaspitnim jedinicama u kojim su vaspitači dobili odluku dok će u ostalim početi od ponedjeljka. Najavili su da će na pitanja u vezi sa detaljima novog režima naknadno odgovoriti.

Na osnovu odluke koju su nam roditelji dostavili, a koju su dobili vaspitači, nije moguće zaključiti da li postojati mogućnost izbora za spavanje, ili će sva djeca predškolskog uzrasta imati slobodne aktivnosti poslije ručka.

Iz uprave ove javne predškolske ustanove su najavili 14. decembra da će narednih mjesec analizirati stanje u vrtićkim jednicama i ponašanje djece i na osnovu toga, i uz mišljenje stručnjaka, napraviti detaljan predlog režima rada, koji će biti razmatran na sjednici Upravnog odbora. Tada je navedeno i da će u vezi sa ovom temom roditelji biti o svemu blagovremeno obaviješteni. Infomacije o sjednici Upravnog odbora nijesu objavljivane, pa nije poznato da li je i kada o ovome donio odluku.

Novi režim rada i spavanja je prvi put najavljen početkom decembra kada je rečeno da se spavanje nakon ručka ukida za predškolce i za starije grupe. Osim toga, predloženo je i mijenjanje rasporeda obroka. Dio roditelja je negodovao zbog ove odluke iz nekoliko razloga, a prvi je činjenica da jedinice ove JPU nemaju dovoljno prostora i da su grupe prebukirane zbog čega sumnjaju da će moći da se organizuje rad u skladu sa izborom ko će da spava, a ko ne. Takođe su se pitali šta će se dešavati sa djecom kojoj se prispava u toku mirnih aktivnosti, a interesuje ih i da li će novi raspored značiti da djeci koja spavaju biti pomjereno vrijeme spavanja jer  će ručak biti od 13 sati?

Spavanje za preškolce i starije grupe samo ako su roditelji saglasni

Portal Roditelji.me je pokušao da od nekoliko ustanova i organizacija u čijoj je nadležnosti rad sa djecom i koji se bave dječijim rastom i razvojem dobije u prethodnih mjesec stručne stavove i mišljenje o potrebi spavanja djece po uzrastima i o tome da li će i kako novi režim, rada uticati na djecu. Odgovore smo dobili samo od UNICEF-a i Udruženja pedijatara dok još čekamo stavove Svjetske zdravstvene organizacije, Asocijacije preventivne pedijatrije i Udruženja vaspitača.

IZ UNICEF-a nam je saopšteno da je nesporno da vrtić treba da obezbijedi vrijeme za odmor i relaksaciju djeteta, ali i prilagođavanje aktivnosti individualnim potrebama djeteta što je jedna od ključnih odlika kvalitetnog predškolskog obrazovanja.

“To znači da djeci kojoj je potreban san, a to su često djeca mlađeg uzrasta, to vrtić treba i da obezbijedi. Ukoliko se djetetu ne spava, što je, opet, češće slučaj sa djecom starijeg predškolskog uzrasta, njima treba omogućiti da nastave sa aktivnostima i razvijaju vještine i znanja kroz igru s vršnjacima”, kazala je koordinatorka programa obrazovanja UNICEF-a u Crnoj Gori, Maja Kovačević.

Iz Udruženja pedijatara su kratko objasnili da djeca uzrasta od 2 do 5 godina imaju potrebu za 10 do 13 sati sna u toku jednog dana i da većina gubi potrebu za kratkim dnevnim spavanjima poslije pete godine. Osim toga, kažu da dnevno spavanje ne treba da bude u terminu koji je preblizu noćnom spavanju jer remeti ciklus budnog spavanja.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply