Razriješena direktorica pokrenula sudski postupak

JU OŠ “Braća Labudović” (Foto: Facebook)

Bivša direktorica Osnovne škole „Braća Labudović“ u Nikšiću, Biljana Mićković, dobila je rješenje o razrješenju i najavila da će u sudskom postupku demantovati nepravilnosti u radu zbog kojih je razriješena.

Ona je odlučila da se obrati saopštenjem za javnost tek nakon to je dobila rješenje, a reagujući, kako je kazala, na informaciju koju su mediji imali prije nje.

„S dužnosti direktorice sam razriješena zbog navodnih nepravilnosti u radu, koje ću demantovati tokom sudskog postupka čije je pokretanje u toku, jer smatram da je najbrutalnije prekršen zakon i sama procedura prilikom ovog razrešenja. Prema navodima iz medija da u Ministarstvu ’vjeruju da svaki direktor ima određene kvalitete koji su ga doveli na tu poziciju’, smatram da sam ja svojim radom, zalaganjem i ostvarenim rezultatima, potvrdila da me je kvalitet preporučio za tu funkciju i nijesam je ni dobila niti doživjela kao poklon“, navodi se u njenom saopštenju.

Mićković, protiv koje je pokrenut i prekršajni postupak, razriješena je sa dužnosti direktorice jer je u više navrata odbila da postupi prema uputima i rješenjima Prosvjetne inspekcije i nastavnika iz predmeta crnogorski – srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost rasporedi onako kako je predložilo Nastavničko vijeće škole. Podsjećajući na izjavu Ministarstva da će se uvijek voditi potrebama sistema, a ne pojedinaca, Mićković ističe da tokom mandata nije djelovala kao pojedinac već kao dio sistema.

“Jedini nesporazum sa Ministarstvom je postojao oko različitog viđena podjele časova iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost gdje sam se vodila ljudskim i zakonskim propisima primjenjujući preporuku ministra prosvjete Crne Gore Damira Šekovića, da je 16 +2 puna norma za nastavnike pomenutog predmeta”, stoji u saopštenju za javnost razriješene direktorice.

Ona se pita da li su u slučaju zbog kojeg je razriješena usaglašeni propisi između ministra i službi inspekcijskog nadzora, i kako radnik koji poštuje ministarsku odredbu može biti razriješen.

„Neprofesionalno je i neljudski da mi putem medija predstavnici Ministarstva preporučuju učionicu jer su oni prepoznali u mom povratku tamo blagotvornost za obrazovni sistem, a pri tome nemajući valjan uvid u moj rad ni u učionici ni na poziciji direktorice. Ja sam sebe kao prosvjetni radnik ostvarila veoma uspješno što se ne može reći za mnoge zaposlene u Ministarstvu koji sebi daju za pravo ovakve preporuke, jer je učionica časno mjesto za svakog nastavnika. U učionici sam naučila da se problemi rješavaju razgovorom, mjere izriču postupno, i ne objavljuju prvo medijima. Vidno je u mom slučaju da sam razriješena prije nego sam imala priliku da o tome iznesem svoj stav, čime je ministar prosvjete Damir Šehović pokazao da je on pojedinac koji je sebe postavio iznad sistema“, zaključuje Mićković.

I Savjet roditelja pomenute škole je dao podršku bivšoj direktorici, a u njihovom pismu ministru Šehoviću naveli su uspješne poslovne rezultate Biljane Mićković i zamolili ministra da još jednom preispita svoju odluku o razrješenju zarad dobrobiti djece.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply