Vazduh u Podgorici, Bijelom Polju i Pljevljima zagađen skoro svaki dan

Foto: Pobjeda

U posljednjih nedjelju dana, nivo štetnih PM10 čestica na mjernim stanicama u Podgorici, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, prelazio je nivo čak od 510 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljena srednja dnevna vrijednost je 50 mikrograma. Prema podacima Agencije, vazduh u Podgorici, Bijelom Polju i Pljevljima prethodnih mjesec bio je zagađen gotovo svaki dan.

“Kvalitet vazduha tokom decembra karakterišu prekoračenja srednjih dnevnih koncentracija PM10 čestica iznad dozvoljene granične vrijednosti i to u Bijelom Polju (24 dana), Pljevljima (21 dan), Podgorici na Zabjelu (16 dana), Podgorici u Bloku V (12 dana) i Nikšiću (14 dana)”, navodi se u izvještaju Agencije.

Laboratorijski rezultati ukazuju i na visok sadržaj benzo(a)pirena u uzorcima PM10 čestica.

Tako, prema zvaničnim mjerenjima dostupnim na sajtu epa.org.me, koncentracija PM10 čestica gotovo svake večeri prelazi 300 ug/m3, a 11. januara u ponoć je premašila cifru od 500, što je deset puta više od dozvoljenog.

Kvalitet vazduha se na teritoriji Podgorice prati na tri lokacije: kružni tok na Zabjelu, u Bloku V i u Gornjim Mrkama.

PM10 čestice u zimskom periodu nastaju sagorijevanjem drveta i uglja u ložištima, a stvaraju se i pri sagorijevanju goriva u motorima automobila, u industrijskoj proizvodnji i štetno utiču na ljudsko zdravlje

Kada su suspendovane PM 10 čestice u Podgorici u pitanju, kao dominantni izvori prepoznaju se saobraćaj, individualna i zajednička ložišta, industrijska postrojenja, što u kombinaciji sa meteorološkim uslovima utiče da na stepen zgađenosti vazduha.

Sve ono što prelazi koncentracije od 100,55 µg/m3 je za brigu.

“Sve ono što prelazi zakonom dozvoljene maksimalne vrijednosti, što je u slučaju srednih dnevnih PM 10 čestica 50   µg/m3 , svakako da treba da nas zainteresuje, pa i zabrine, kako bi se više interesovali za ovou problematiku i uticaj na naše zdravlje”, kazao je ranije za CdM Aleksandar Perović iz NVO Ozon.

Podsjećamo, alarmantna situacija je ovih dana i u Beogradu koji je među deset najzagađenijih gradova u svijetu, a alarmantno je i u Sarajevu.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply