Očevi danas provode tri puta više vremena sa djecom

Naša djeca rastu u svijetu značajno drugačijem u odnosu na onaj u kojem smo mi podizani. Ljudi obično prepoznaju uređaje i tehnologiju kao pokazatelje promjena među generacijama ali postoji ogroman ljudski element u današnjoj transformaciji načina života djece u svijetu. Zove se očinstvo.

Istraživanja pokazuju da su današnji očevi uključeni u odgajanje djece više nego ikada ranije i da to mijenja kod djece shvatanje sebe i svijeta oko sebe. Današnji očevi roditeljstvo shvataju ozbiljno, provodeći tri puta više vremena sa svojm djecom u odnosnu na to koliko su to radili očevi prije dvije generacije i uspiju da odrade puno toga.

Prije oko 40 godina, 43 odsto očeva je u u istraživanjima priznavalo da nikada nijesu zamijenili pelenu djetetu. Danas je taj procenat sveden na svega 3 odsto. Istraživanja pokazuju i da se odnos djeteta i oca značajno osnažuje onda kada ih očevi presvlače, mijenjaju im pelene i kupaju ih dok su bebe.

Milenijalni očevi imaju liberalna očekivanja o odgajanju djece, i potpuno im je normalna pojava da roditeljske uloge u domaćinstvu budu ravnopravno podijeljene.

Ipak, veliki broj očeva tvrdi da žene odnosno majke i dalje obavljaju većinu poslova, ali ima i istraživanja koja su ukazala da je vrijeme koje očevi posvete djeci veće za pola sata nego ono koje su provodili njihovi očevi sa njima. A to je veoma značajno. Posvećeni i predani očevi stvaraju ambijent koji djeci donosi puno benefita. Oni uče naše kćerke da nijesu manje važne od njihove braće, i uče naše sinove da suđe i veš nije ženski posao već ono što nas čeka kada odrastemo.

Ovi trendovi prema kojima očevi više toga rade kod kuće nijesu dobri samo za djecu, već i za njihove partnerske odnose mada i to indirektno utiče na djecu. Istraživanja pokazuju i da onda kada više od polovine roditeljskih obaveza pripadne majci, to negativno utiče na odnose u braku. Ali, onda kada očevi imaju svoju ulogu u kući i obavljaju dio poslova, veza među partnerima je snažija.

Današnjim očevima ide odlično, ali bi društvo moglo malo da im olakša da postanu očevi kakvi bi željeli da budu. Žele da napreduju na poslu ali istovremeno provedu i više vremena sa svojom djecom. Baš kao i majke koje rade, sada se dešava da se i očevi kojima je vrijeme sa djecom prioritet, suočavaju sa zahtjevima svojih kompanija da budu više na poslu.  Zato se radna mjesta moraju promijeniti kako bi se podržali svi roditelji – i majke i očevi.

Izvor: Motherly

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply