Liberalna partija će predložiti zakonsku zabranu upotrebe i prodaje pirotehničkih sredstava

Liberalna partija podnijeće Skupštini predlog izmjena Zakona o eksplozivnim materijama, kojim će tražiti potpunu zabranu upotrebe i prodaje pojedinih vrsta pirotehničkih sredstava.

Iz te partije su kazali da je razlog za promjenu Zakona o eksplozivnim materijama, informacija Sindikata doktora medicine da je tokom novogodišnjih praznika 15 pacijenata zadobilo povrede izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, dok je kod petoro djece došlo do trajnog invaliditeta.

“Osim ovog razloga za izmjenu navedenog zakona ističemo i veliki broj žalbi građana na prekomjernu buku koju izazivaju petarde ali i ostala pirotehnička sredstva koja su korišćenja u proteklih mjesec dana u svim crnogorskim gradovima”, pojašnjavaju u saopštenju iz LP. Oni su naveli, da, ako se tome dodaju i posljedice koje može imati upotreba petardi na sluh i vid ljudi, a posebno djece koja su najmanje zaštićena, imaju dovoljno razloga da iniciraju izmjenu zakona.

Predlogom zakona će se tražiti zabrana upotrebe pirotehničkih sredstva razreda I koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju zanemarljivu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, uključujući i pirotehnička sredstva namijenjena za upotrebu u prostorijama, zatim pirotehnička sredstva razreda II, koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu.

Predložiće i zabranu upotrebe pirotehničkih sredstva razreda III, koja predstavljaju srednju opasnost, a namijenjena su za spoljašnju upotrebu na velikim otvorenim prostorima i sredstva razreda IV, koja predstavljaju veliku opasnost, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljeni.

Iz te partije smatraju da je potrebno zabraniti pirotehnička sredstva razreda P1, sa izuzetkom onih u koja spadaju sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru i razreda P2, sa izuzetkom onih u koja spadaju protivgradne rakete.

Oni su poručili da će umjesto dosadašnje zabrane upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II u toku godine, od 16. januara do 19. decembra tražiti potpunu i trajnu zabranu tokom cijele godine.

“Zabrana se neće odnositi na Javni vatromet koji će moći i nadalje da izvodi privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji ima dozvolu za vršenje djelatnosti javnih vatrometa i dozvolu za izvođenje javnog vatrometa”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply