Uživanje u svom društvu

IŠE: Sanja Ciganović, Kako poslije razvoda 

Praznici su neko čudno doba.

Ne volim nametanje euforije i obavezu radovanja, kao ni nametanje tužnog raspoloženja u nekim drugim životnim situacijama. Prija mi onoliko koliko sebe sam spremna da uložim u kolektivno ali ne i preko te crte. Ma koliko se od mene očekuje da radosno pljeskam u novogodišnjoj noći ili da uživam u božićnom pečenju, odavno sam odlučila da sama biram.
 
Praznici, poslije razvoda, mogu biti vrlo stresni. Sasvim je opravdano svako lično osjećanje, od radovanja kićenju doma do osjećaja tuge i praznine. Mediji napadaju euforijom. Život nije Instagram, kako reče jedna pametna Snežana. Ako ne osjećate želju da se radujete, da pjevate i đuskate između ruske salate, djece, rodbine, kafanskog pjevača, velikog društva… Nemojte. Njegujte sebe. Sami najbolje znate šta vam prija i niko tu nema pravo da se miješa. Moj izbor je da prespavam novogodišnju noć baš kao i svaku drugu. Niti mi prija forsiranje da ostanem budna niti mi je praznik bilo šta osim mojih, ličnih važnih datuma tako da nemam problem. Oko sebe imam ljude koji znaju koliko mi je naporan kraj godine, svake godine na poslu i koji poštuju moju odluku da zaspim kada hoću. Duga je godina i ima vremena za najlepše želje. Prilika je svakog dana.
 
Ako ostajete sami sa djecom, a svi oko vas su po žurkama i kafanama, prilagodite se zajednički. Napravite praznike prema svojoj mjeri i mogućnosti, u skladu sa dječijim željama i potrebama. Ukoliko su djeca starija i odu sa svojim društvom ili kod drugog roditelja, imate svu slobodu svijeta da radite ono što samo vama prija. Doći će Nova godina i ako je dočekate sa prijateljima, ako je prespavate ili veče posvetite dugom ležanju u kadi tople vode (za šta, kad su djeca prisutna, nemate vremena). 
 
Nemojte da vas obeshrabri pomisao da svi imaju nekoga, a vi ste sami jer niste sami. Imate svoj svijet, svoje prijatelje, hobije, želje. Možete da nacrtate čestitke, zašto da ne čak i na pametnom telefonu ili u drugom digitalnom obliku. Ovo je 21. vijek, ako vas mrzi da ih pišete, ima drugih načina. Čitajte knjigu, gledajte film koji cijele godine ne stižete da pogledate, radite vježbe, skuvajte kakao, samo slušajte svoje potrebe i ne forsirajte ono što vas čini anksioznim.
Ona pomisao, sa vrha ovog pasusa može da bude ozbiljna varka. Na žalost, mnogi parovi u javnosti izgledaju nasmijanije i zaljubljenije nego što zaista jesu. Postoje parovi u kojima se novogodišnja noć začas pretvori u horor, ako neko zloupotrebi priliku pa pretjera sa alkoholom. Ne bude teško toj osobi, obično se obeznani i zaspi. Bude teško drugoj polovini para, nerijetko se završi gadnim scenama po povratku kući. Neki se posvađaju i prije nego što odu, neki se ne podnose ali im je jako važno da izgledaju kao savršen par. Neki nemaju svoje mišljenje pa iz usta svoje drugarice, na primjer, čujete riječi njenog muža koji sve zna. Svega ima, zaista i nije sve baš kako izgleda. So i šećer izgledaju isto ali u kafi daju različit efekat.
 
Želim vam da uživate na način koji vama prija, ma koliko drugi insistirali da treba da izađete, pjevate, hodate na rukama… Nađite dozu praznika koja je po vašoj mjeri i iskoristite ih na način koji je najbolji za vas. Nova godina će doći, svakako i nezaustavljivo. Šta biste savjetovali svom djetetu koje ne želi da ide na novogodišnju žurku? Primijenite to i na sebe. Neka nježnost prema Sebi postane vaša nova dobra navika koju ćete ponijeti na svaki sledeći novi list kalendara.
SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply