Stručni radnici: Seksualno obrazovanje mora biti obavezno gradivo u školama

Foto: Ilustracija

Seksualnom obrazovanju u školama treba sistematski pristupiti, kroz više predmeta, i ne treba ga obrađivati samo u jednom, smatraju u Zavodu za školstvo, a njegovi predstavnici su saglasni sa ljekarima i civilnim sektorom da mora biti dio gradiva koje je obavezno.

„Mislimo da u obrazovnom sistemu ima sasvim dovoljno prostora gdje se realizuje ili može da se realizuje tema iz seksualnog obrazovanja. Mi od toga ne bježimo, tu smo za svaku vrstu saradnje, sugestije, za sve nove modalitete, kako da se unaprijedi ova oblast i kako da nam djeca što zdravije rastu i formiraju se jednu zdraviju ličnost i da budu spremni da donose prave odluke kada je sve u životu u pitanju pa i seksualno obrazovanje“, kazao je on u Roditeljskom kutku emisije Boje jutra na TV Vijesti.

Dr Milovan Jovanović ginekolog Doma zdravlja Podgorica, smatra da seksualno obrazovanje ne treba da se obrađuje samo u školama već na svakom mjestu gdje su odrasli odgovorni za dobro reproduktivno zdravlje. Poručuje o ovoj temi treba otvoreno razgovarati i bez stida.

Seksualno obrazovanje izučava se u okviru predmeta Zdravi stilovi života, koji nije obavezan.

„Mislim da seksualno obrazovanje treba uvesti kao nešto obavezno“, rekao je dr Jovanović.

Sa ovom temom, kaže on, treba da se suočimo kao društvo.

Prema njegovim riječima, kroz seksualno savjetovanje dobijamo prave ličnosti koje znaju tačno šta hoće. šta neće.

„Da donosimo prave odluke, svjesno, kad i u koje vrijeme početi sa seksualnim odnosima. To su psihološki prilazi, da imamo pravilan odnos prema tome i svu zaštitu“, rekao je ginekolog.

Jovan Dašić NVO Juventas navodi da je istraživanje te organizacije iz 2018. godine o zdravlju mladih i njihovim navikama pokazalo je da 31,1 odsto učenika prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole seksualno aktivno. Od tog broja, 30,8 odsto nije koristilo kondom prilikom prvog seksualnog odnosa. Manje od polovine seksualno aktivnih, navodi on, ne koriste kondome.

„Kad pogledamo takvu statistiku onda možemo uočiti da mladi nemaju dovoljno znanja o upotrebi zaštite, a sa druge strane smanjena je svijes o mogućim posljedicama“, kazao je Dašić.

On tvrdi da mali broj učenika bira predmet Zdravi stilovi života dok Novović tvrdi da to nije tako i navodi da je među 4-5 najtraženijih izbornih predmeta u osnovnoj školi i Gimnaziji i da ga u prosjeku oko polovine đačke populacije izučava.

„Naravno to nije dovoljno. Mi bismo željeli mnogo više, ali znate da smo smanjili fond izbornih časova na jedan čas u osnovnoj školi, da imamo preko 20-25 izbornih predmeta u područjima, a da škole nude minimum pet izbornih predmeta i učenici ih biraju“, kazao je Novović.

Seksualnom obrazovanju u sklopu predmeta Zdravi stilovi života posvećeno je 12 časova godišnje.

„Tu ima sasvim dovoljno prostora da djeca stekju određena znanja i da im se preko njih pomogne da formiraju određene stavove“, smatra Novović.

On navodi da je glavni apekt predmeta da djeca formiraju stavove i steknu kognitivne vještine koje će im pomoći u donošenju odluka, i da se odupru negativnim i uticaju vršnjaka i donesu prave odluke.

„Seksualno obrazovanje ne smije da bude stvar jednog predmeta. Tiče se i biologije, psihologije, građanskog, sociologije, hemije“, rekao je predstavnik Zavoda za školstvo.

On dodaje da u obrazovnom sistemu postoje mogućnosti, samo da ih treba koristiti.

Dr Jovanović smatra da zdravi stilovi života treba da budu obavezan predmet i da svi dječaci i djevojčice treba da ga izučavaju.

„Da ne bismo ugrozili sebe, druge oko nas i potomstvo“, dodaje on.

Dašić smatra da predmet Zdravi stilovi života sadrži set svih informacija za usvajanje zadravstveno odgovornog ponašanja.

„Zato bi bilo dobro, ukoliko obrazovni sistem prepozna njegovu važnost, da ga uvrsti u obavezne predmete“, rekao je on.

Prema riječima dr Jovanovića, važno je da svi dobiju pravu informaciju u pravo vrijeme.

„Pričamo jako bitnoj temi. To je reproduktivno zdravlje koje čuvamo tada, ne možemo ga čuvati u 45. godini. Ne mogu ga čuvati doktori, sestre, bilo ko drugi“, kazao je on.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply