Sve veći broj onih koje su pirotehnička srestva ozbiljno povrijedila

Dom zdravlja Podgorica upozorio je da se posljednjih godina bilježi rast broja djece, ali i odraslih koji su se povrjeđivali od različitih pirotečnih sredstava, a posebno ih brine činjenica da je bilo puno onih sa trajnim invaliditetom, zbog čega su pozvali da se izbjegava njihova upotreba.

“Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica… Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive”, objašnjavaju iz te javne zdravstvene ustanove pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

Povrede od pirotehničkih sredstava su kako navode, su različite pa mogu biti od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Ortopedske povrede  mogu nositi ozbiljne posledice – od ograničenosti pokreta šake, do trajnog invaliditeta izazvnog amputacijom.  Moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju, upozoravaju iz Doma zdravlja.

Posebno su prozvali roditelje podsjećajući ih da snose odgovornost za bezbjednost i sigurnost djece.

Ljekari Doma zdravlja ukazuju i da petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen pa se nakon eksplozije, u vazduhu talože otrovni gasovi koje svi udišemo i ostavljaju posljedice po zdravlje.

“Sve ovo ukazuje da je najbolja preventiva apsolutno izbjegavanje korišćenja pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava. Cilj i želja svih nas je da predstojeći praznici proteknu u bezbjednom okruženju, što je svakako izvoljivo bez upotrebe pirotehničkih sredstava”, apelovali su iz Doma zdravlja Podgorica.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply