Uspješno završen i prvi ciklus programa roditeljstva u Nikšiću

Udruženje Roditelji završilo je, nakon uspješno odrađenih ciklusa u Podgorici, i prvi besplatni dvanaestonedeljni program roditeljstva u Nikšiću, koji je prethodna tri mjeseca sprovođen u Igračkoteci i Razvojnom centru u tom gradu.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje namijenjen je roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Program su vodile psihološkinja, Milica Pušonjić i socijalna radnica Snežana Milačić.

Program je trajao od 2. oktobra do 18. decembra, a bio je namijenjen je za roditelje djece uzrasta od 2 do 9 godina. Program je uspješno završilo 8 majki koje su iskazale veliko zadovoljstvo jer su imale priliku da učestvuju u programu, posebno jer im je donio promjene u odnosu sa djetetom.

Kod nas je najznačajnija promjena to što je unaprijeđena komunikacija sa djetetom, svijest o značaju učenja po modelu, a najkorisnije je to što smo kroz radionice savladali metode za kvalitetno ophođenje prema djeci i kroz to stekli samopouzdanje da se suočimo sa izazovima u roditeljstvu.“ kazala je jedna od majki, Andrea Božić Gluščević.

Roditelji su iz sedmice u sedmicu usvajali po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica.

U toku radionica su roditelji u grupi radili na konkretnim situacijama. Na takav način su vježbali nove vještine, koje su kasnije mogli primijenjuju na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući jedan konkretan problem, roditelji su počeli da mijenjaju cjelokupan odnos sa djetetom.

„Svakako, veliko zadovoljstvo i privilegija je bila biti dio ovog programa. Uveliko su se promjenile mnoge stvari. Mogla bih o Itome puno redaka. Ono sto jeste, istina je svi smo drugačiji, bolji. Mi sami i djete. Beskrajno hvala i od srca preporuke za nastavak programa.“ navela je majka Dijana Lopičić.

Jelena program za Cjeloživotno zdravlje preporučuje svim roditeljima koje zna. Donio je njenoj porodici pozitivne promjene, unaprijeđenu komunikaciju sa djecom i ukućanima i podsjetio je na značaj pohvale. Kroz program je, kako navodi, naučila pozitivno formulisane instrukcije i pozitivnu pažnju, konstruktivno rješavanje sukoba i problema, kvalitetno provođenje vremena sa djecom, učenje po modelu.

Mogla bih dosta toga napisati. A, nešto što je veoma važno je i podsjećanje na to da šta god radimo treba da ostanemo smireni, smiren čovjek bolje misli i djeluje.“ dodala je Jelena  Baćović.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply