Naša radost jedna od dvije JPU koje nemaju obavezno spavanje za predškolce

Foto: Ilustracija

Javna predškolska ustanova Naša radost u Herceg Novom jedna je od dvije u Crnoj Gori koja nema obavezno spavanje za predškolce, i već 20 godina djeca koja ne žele da spavaju, u vrijeme odmora, imaju organizovane mirne aktivnosti.

Kako su iz ove ustanove kazali za portal Roditelji.me, od školske 1999/20. godine djeca godinu pred polazak u školu ne moraju da spavaju tokom popodnevnog odmora ukoliko to ne žele.

To je, kažu oni, bilo podstaknuto zahtjevima roditelja i djece da ne spavaju u vrtiću.

Tada su obavili anketu među roditeljima, koji su se izjašnjavali da li žele da njihova djeca spavaju u vrtiću ili ne, a potom su na osnovu dobijenih odgovora formirali grupe djece koja ne žele da spavaju i osmislili i opremili prostor za rad i uputili vaspitače.

U vrijeme odmora, navode iz vrtića, djeca koja ne žele da spavaju odvajaju se i dok njihovi drugari spavaju oni u ovoj prostoriji, koju interno nazivaju igraonica, rade neke mirne aktivnosti.

Za djecu pred godinu u školu koja popodnevne sate provode u tzv. igraonici, kako navode, dat je predlog aktivnosti za rad, koji se može dopunjavati, proširivati i raditi redosljedom kako se dogovore djeca i vaspitači.

“Jedna aktivnost se može raditi više dana dok se ne završi. Urađene aktivnosti u popodnevnim satima mogu poslužiti kao dopuna jutarnjim aktivnostima. One su mirne, ne izazivaju previše buke i galame. Sem u radnoj sobi one se mogu izvoditi i napolju, bilo u dvorištu ili na nekom drugom mjestu (plaža, park …) Aktivnosti treba da budu relaksirajuće i zabavne. Ponuđene aktivnosti su samo dio aktivnosti koji je potreban za rad tokom godine. Plan treba pisati u predviđenoj svesci. Planiranje se radi za period koji odgovara djeci i vaspitačima (dnevno, sedmično)”, pojašnjeno je u predlogu aktivnosti.

Dodaju da se vodi evidencija o radu u popodnevnim satima u posebnoj svesci formata A4. Bilježi se, po datumima, koje su aktivnosti rađene, tok rada, zainteresovanost djece i zapažanja vaspitača.

Neke od aktivnosti iz Predloga

Iz ove JPU navode da već odavno nemaju potrebu za anketiranjem svih roditelja.

„Samo roditelj čije dijete želi da spava ili ima potrebu, prijavljuje se kod grupnog vaspitača i tom djetetu se omogoći popodnevno spavanje“, kažu oni.

Navode da za prvo polugodište u prosjeku do 3 odsto djece ovog uzrasta spava, a od drugog polugodišta čak i manje. Dodaju da roditelji mogu da promijene odluku tokom školske godine.

Ove školske godine upisano je 346 djece uzrasta od 5 do 6 godina, ali kako navode, za nespavanje djece nedostatak prostora nije problem.

„Nedostatak prostora (male prostorije), je problem koji je izražen uopšte, a nije posebno povezan sa nespavanjem djece u starijim grupama. Problem koji je posebno povezan sa nespavanjem djece, u principu ne postoji“, kazali su oni.

Dodaju da popodnevni rad sa djecom zahtijeva mnogo više potrošnog i didaktičkog materijala i savremena sredstva za rad, poseban prostor koji se neće koristiti u druge svrhe, kao i direktno uključivanje roditelja.

JPU “Đina Vrbica” najavila je da planira da ukine obavezno spavanje za djecu starijih i predškolskih grupa, što nije naišlo na odobravanje roditelja prvenstveno zbog toga jer nijesu konsultovani u vezi sa tim. Iz uprave je saopšteno da je planirano da oni procjenjuju koja djeca su za spavanje, a koja ne, i da sa onom koja to ne žele, u odvojenim učionicama organizuju mirne aktivnosti. Roditelji okupljeni u Savjetu roditelja te JPU, upozoravaju da to nije izvodljivo zbog prebukiranosti i nedovoljno prostornih kapaciteta za organizaciju takvog načina rada. Prema posljednjim informacijama, odluka o promjeni režima i spavanja, ali i ishrane biće donijeta u narednom periodu, ali još nije sigurno da li će se početi primjenjivati od drugog polugodišta ili od naredne školsdske godine. Konačnu odluku treba da usvoji upravni odbor JPU.

____________________________________________________________________________________________

Naša tema do kraja mjeseca je ➡️Obavezo spavanje u vrtiću za predškolce: Da ili ne?⬅️ O ovoj temi ćemo razgovarati sa vaspitačima (bivšim i sadašnjim), pedijatrima, predstavnicima SZO, UNCEF-a, vrtića iz regiona… Ako imate neke predloge koga bi trebalo pitati o ovoj temi, pišite nam.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply