Savjet roditelja tražio da se ukine spavanje samo za predškolce

Foto: Ilustracija

Savjet roditelja JPU “Đina Vrbica” predložio je da se u vrtićima ukine spavanje, ali samo za djecu predškolskog uzrasta, ne za i ostale grupe, saopštila je njegova predsjednica Ana Laković.

“Predložili smo da se spavanje ukine samo za djecu predškolskog uzrasta koja imaju pet i po godina jer će sledeće godine u školu. Sa tim smo saglasni bili, a ništa drugo nije poteklo od nas niti smo mogli misliti da će doći do ove odluke da se odnosi i na manji uzrast. Nijesmo to očekivali. Smatramo da djeca spavaju na silu, a iz uprave smatraju da se djeca ne smiju tjerati na san niti im se smije reći lezi i žmuri. Spavanje, kako smatraju oni, treba da bude na dobrovoljnoj osnovi. Na njima je da vide kako će da organizuju, a na nama da vidimo jesmo li zadovoljni”, kazala je Laković.

Ona je istakla da joj je direktor ustanove, Vuk Stanišić, pojasnio kako je sve zamišljeno.

“Sve to prenijeću Savjetu roditelja. Mi nećemo imati neki stav koji će moći da utiče, ali imamo mišljenje koje bi voljeli da se čuje. Nijesmo negativno naklonjeni ovoj odluci. Imaćemo zaključak na sastanku jer imamo pravo da kažemo što nam se dopada ili ne dopada”, kaže Laković.

Ukoliko se desi da u učionici pola djece spava, a pola to ne želi, Ani Laković je objašnjeno da će uprava i to riješiti.

“Sprovodiće se aktivnosti koje nemaju veze sa glasnom muzikom, skakanjem, i uopšte one koje mogu da smetaju. Djeca će da crtaju recimo. Rečeno je da će se praviti ustupci da se spajaju djeca koja spavaju ili ne spavaju. Recimo da se djeca koja neće da spavaju povedu u grupu gdje je ista situacija. Tako su zamislili da u hodu reaguju. Ne treba se prema tome odmah negativno određivati dok ne saslušamo sve”, smatra Laković.

Promjena režima ishrane oduševila je roditelje.

“Roditelji smatraju da je to normalno. Vrijeme poslije ručka u 13 časova zamislili su kao za odmor. Smatrali su da djeca punog stomaka koja su se prethodno kvalitetno izanimirala će da se igraju ili da spavaju. Savjet će se pobuniti za stvari koje nam ne odgovaraju. Na sastanku nećemo govoriti samo o spavanju, već i o drugim sitnijim problemima. Svako pitanje treba da se postavi upravi”, kaže Laković.

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji kaže da roditeljima nije iz ustanove objašnjeno kako je sve zamišljeno i da to treba pod hitno da se uradi. Ona smatra da uprava treba da objasni da li imaju kapaciteta za ovakav režim, odnosno da djeci koja to žele obezbijede spavanje.

“Niko nije u toku kako je zamišljeno ovo da se realizuje. Valjalo bi da se odgovori na nekoliko pitanja roditeljima i da im se kaže da li vrtići imaju dovoljno kapaciteta da realizuju ovaj plan. Ovako kako je sad objašnjeno nije dovoljno jasno. Inicijativu će značajan dio roditelja predškolaca podržati jer ne žele da im neko sili djecu da spavaju. Da li je to dobro dobro za manju djecu mora struka reći”, kaže Mihailović.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply