Sistematski pregledi u 7. i 10. mjesecu

PIŠE: Vjera Janković, specijalista pedijatrije, Privatna ordinacija Doktorica Mica

U sedmom mjesecu uslijediće novi sistematski pregled u toku kojeg osim uobičajenog mjerenja, kliničkog pregleda, procjene neuromotornog razvoja, beba dobija i uput za rutinsko vađenje krvi iz prstića i analizu krvne slike.

Izuzetak su djeca rođena prije vremena ili iz višeplodnih trudnoća, odnosno ona koja su zbog nekih bolesti krvnog sistema podložnija razvoju anemije. Njima se pristupa individualno.

Prilikom sistematskog pregleda u uzrastu od 6 mjeseci roditelji bi trebalo da dobijaju i praktične savjete kako uvesti dohranu odojčetu, koliko je mliječnih obroka potrebno imati u toku 24 sata, kako piti ili se hraniti kašikom, kada početi prati zubiće, koliko i kako odojče spava.

Uslijediće i nova vakcina.

Sistematski pregled u 10. mjesecu

Djetetov izabrani pedijatar će u desetom mjesecu dijete pregledati, ocijeniti razvoj i vama prema potrebi  odgovoriti na vaša pitanja.

Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje fizičkog i duševnog zdravlja kako bi se rano otkrile neke nepravilnosti i počelo liječenje i rehabilitacija.

Uslijediće i nova vakcina.

Ovo su obavezne vakcine protiv kojih prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti moramo da vakcinišemo našu djecu https://www.roditelji.me/blog/2014/02/26/kada-i-kako-se-daju-obavezne-vakcine/

Skraćenice za vakcine: BCG – tuberkuloza; Hep B – hepatitis B; DtaP – difterija, tetanus, veliki kašalj; HIB – Hemofilus influence tip B; IPV – poliomijelitis; MMR – male boginje, zauške, rubeola;

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply