Nakon školovanja u dualnom obrazovanju zaposlilo se oko 60 odsto učenika

Foto: Ilustracija

Više od polovine učenika, koji su se školovali u sistemu dualnog obrazovanja (nastava u školi i rad kod poslodavca) odmah se zaposlilo, podaci su Centra za stručno obrazovanje.

“Podaci koje smo dobili od našeg Centra za stručno obrazovanje su odlični: prema dobijenim podacima, od ukupnog broja učenika koji su izašli iz dualnog obrazovanja, 60 odsto njih se odmah zaposlilo, odnosno automatski su iz obrazovnog sistema prešli na tržište rada i dobili posao. Dodatno, vjerujemo da će i ostatak u izuzetno kratkom roku naći zaposlenje”, kazao je ministar Damir Šehović.

Prema njegovim riječima, stručne škole i dualno obrazovanje su “jedan od najvećih iskoraka Ministarstva tokom mandata ovog saziva Vlade”.

“To cijenim ne samo zato što smo ih pokrenuli na kvalitetan način, nego što smo, kroz Centar za stručno obrazovanje, uspjeli da obezbijedimo njihovu održivost, što je mnogo teži posao. Tako ove godine imamo čak oko 800 učenika kod preko 250 poslodavaca u dualnom sistemu, u kome učenik uči u školi i paralelno se obučava kod poslodavca i za to dobija i naknadu”, kazao je ministar.

On dodaje da je učenicima stručnih škola koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja dodijeljeno oko 700 mjesečnih stipendija.

Važnija je, kaže ministar, održivost i trajnost.

”Učenicima u dualnom sistemu obrazovanja, naknade u prva dva razreda bi trebalo da isplaćuje Ministarstvo, a u trećem poslodavac”, navodi Šehović.

Najbolji podaci su, ocjenjuje ministar, u mješovitoj školi “Ivan Goran Kovačić“ gdje su svi koji su završili školovanje po dualnom sistemu odmah nastavili da rade u svojoj struci.

“Isti je slučaj i sa školom ‘Ivan Uskoković’, odnosno podgoričkom Mašinskom školom, ali i sa SMŠ Mladost iz Tivta. Ne zaostaje mnogo ni podgorička škola ‘Spasoje Raspopović’, ili nekadašnja Hemijska škola, gdje su skoro svi zaposleni – posao je našlo 90 odsto đaka koji su školovanje završili po dualnom sistemu. Ovo su činjenice. To ne znači da mislimo da bi svako trebalo da ide u stručne škole, ali od njih ne bi trebalo ni da se zazire. To su škole koje nude kvalitetan nastavni kadar, ali i dobre obuke i upoznavanje sa tržištem rada”, kazao je Šehović.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply