Kako doći do stomatologa za vrijeme praznika i vikendom

Foto: Ilustracija

Veliki broj građana često ima probleme sa zuboboljom u kasnim večernjim satima ili tokom vikenda i praznika, a većina njih ne zna kako u tom slučaju doći do stomatologa, piše portal Stomatologija.me.

Oni su istraživali na ovu temu i prenose svoja saznanja.

Kako navode, dežurni, odnosno pripravni stomatolozi radnim danima rade u periodu od 21 do 7 sati, dok vikendima i prazničnim danima rade 24 sata. Ukoliko osoba u ovom periodu dobije zuboboblju ili krvarenje iz zuba, prvo što treba da uradi je da nazove službu Hitne pomoći na broj 124. Nakon toga iz službe Hitne pomoći će ih uputiti na pripravnog stomatologa. Iz Hitne pomoći će osobi koja im se obratila dati i kontakt telefon pripravnog stomatolga kojeg će ona sama pozvati objasniti mu probleme i dogovoriti posjetu njegovoj ordinaciji u najkraćem mogućem roku.

Kako prenosi portal Stomatologija, ove usluge su besplatne, a pripravni stomatolog je dužan da djeluje samo u slučajevima hitnih intervencija, poput jakih bolova, otoka i krvarenja i pacijentu daje prvu pomoć.

Listu, odnosno raspored privpravnosti određuje Fond, ali se raspored može mijenjati ukoliko se dva stomatologa dogovore da zamijene pripravnost i o tome na vrijeme obavijeste službu Hitne pomoći koja će obavijestiti Fond o promjeni i pacijente upućivati na pravog stomatologa.

Zloupotrebe

Nažalost, i kada je riječ o ovom segmentu medicinskog djelovanja postoje određene zloupotrebe.

Ove su usluge besplatne, pa ima onih pacijenata koji trpe bolove ili krvarenja i čekaju kasne večernje sate kako bi nakon toga dobili besplatnu uslugu koja bi u protivnom bila naplaćena. Takođe, navode iz portala Stomatologija, ima i slučajeva lažnih poziva, odnosno da se pacijent ne pojavi u ordinaciju, ali i fizičkih napada na stomatologe.

Sa druge strane, ima i onih slučajeva kada se pripravni stomatolog ne javlja na telefon. U tom slučaju, njemu zbog nemara slijedi kazna. No, to je mala utjeuha za pacijenta s obzirom da je u Podgorici pripravan samo jedan stomatolog.

Izvor: Stomatologija.me

Leave a Reply