Trudnice u radnom odnosu će ipak ubuduće biti zaštićene

Ministarstvo rada i socijalnog staranja ipak je prihvatilo da u novi zakon o radu uvrsti odredbu da će poslodavci ubuduće biti u obavezi da trudnicama u toku trudnoće i trudničkog odsustva produžavaju ugovore na određeno do isteka odustva.

http://zaposleni.roditelji.me/2019/10/19/trudnice-na-cjedilu-u-novom-zakonu-izostala-zastita/

Ovaj predlog je bio dio nacrta zakona, čija procedura usvajanja i put ka parlamentu traje tri godine, a onda je javnost saznala u oktobru, kada je tekst vraćen sa usaglašavanja u Briselu, da je ova vrsta zaštite isključena. Udruženje Roditelji je nakon toga pisalo ministru rada i sopcijalnog staranja i tražilo  da ne dozvoli da trudnice na tržištu rada Crne Gore i dalje budu nezaštićena kategorija i da se u predlog vrati odredba da se ženama koje ostanu trudne produžavaju ugovori na određeno do isteka odustva.

“Upravo zbog značajnog dijela njih koji odlučuju da ženi koja im saopšti da je u drugom stanju ne produže ugovor na određeno, tražimo da se jasno i nedvosmisleno definiše da se ženama u drugom stanju ugovori o radu produžavaju po automatizmu”, pisalo je u pismu Udruženja koje je podržao i Centar za ženska prava.

Sada u tekstu piše: “Zaposlenom kome ugovor o radu na određeno vrijeme ističe u toku trudnoće, korišćenja privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće, porodiljskog odnosno roditeljskog odsustva rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos  na određeno vrijeme produžava se do istekao korištenja prava na to odsustvo”.

Udruženje Roditelji je u procesu javne rasprave predložilo i da se porodiljsko i roditeljsko odsustvo ubuduće produžava za roditelje koji imaju djecu iz višeloplodnih trudnoća odnosno blizance, troje, četvorke… Taj predlog nije prihvaćen, zbog čega će Udruženje ovaj amandman dostaviti poslanicima u parlamentu kako bi se pokušalo ipak izdejstvovati da bude prihvaćeno.

Nije prihvaćen ni predlog Udruženja da se u period od 36 mjeseci, koliko traje ugovor na određeno, uračunava vrijeme za koje je zaposlenoj produžen ugovor o radu zbog korištenja porodiljskog odnosno roditeljskog odsustva a sada ni u toku trudnoće. Sada ni porodilje koje steknu pravo na transformaciju ugovora na određeno u ugovor na neodređeno u toku porodiljskog odnosno roditeljskog odustva ne ostavruju to pravo jer Ministarstvo tumači da poslodavce država zakonom tjera da ih drže na tim pozicijama.

Novim zakonom većina ostalih odredbi koja se odnosi na roditelje nije mijenjana, osim da će ubuduće trudnice imati mjesečno jedan dan odsustva za prenatalne preglede.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply