Ombudsman utvrdio da su pretučenog učenika ostavili bez pomoći

Foto: Facebook (JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović”)

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je uprava Gimnazije “Miloje Dobrašinović” iz Bijelog Polja povrijedila pravo na zaštitu od nasilja maloljetnog učenika te škole, kojem su odbili da pruže pomoć, iako je pao u nesvijest od udarca u glavu koji mu je nanio drugi učenik tokom odmora.

U mišljenju zamjenice Ombudsmana Snežane Mijušković navodi se da je otac učenika prijavio da je dječaka početkom septembra, za vrijeme velikog odmora, u glavu udario jedan učenik te škole, nakon čega je pao i izgubio svijest, piše Dan.

“Povrijeđeni učenik je nakon toga potražio pomoć od direktora škole, ali je u školi bio samo njegov zamjenik Šefćet Dizdarević, koji, navodno, nije želio da ga sasluša, niti da ga primi u kancelariju. Dodao je i da njegovom sinu nije pružena zaštita, da nijesu pozvani Hitna pomoć, policija i predstavnici organa starateljstva i da žrtva nije saslušana”, piše u mišljenju zamjenice Ombudsmana.

Iz bjelopoljske gimnazije tvrde da nijesu pozvali Hitnu pomoć i policiju, jer se inicident dogodio van škole i školskog dvorišta, te da učenik nije izgubio svijest, što su potvrdili i drugi učenici.

Kako su naveli u odgovoru Ombudsmanu, Dizdarević nije primio učenika jer nije bio prikladno odjeven, a u tom trenutku je imao i stranku u kancelariji.

U mišljenju se navodi da su kasnije učenici saslušani, a da je učeniku koji je napao drugog učenika na sjednici odjeljenskog vijeća izrečen je ukor.

Jedan nastavnik je, navodi se u mišljenju, bio protiv i zahtijevao je održavanje sjednice nastavničkog vijeća radi isključenja tog učenika iz škole, ali je nastavničko vijeće tajnim glasanjem to odbilo.

“Zaštitnik zapaža da je došlo do propusta u postupanju uprave škole u slučaju vršnjačkog nasilja. Škola je, shodno pravilima o postupanju u slučajevima nasilja i sumnji na nasilje, bila dužna da preduzme brojne radnje i mjere, da uključi tim za zaštitu od nasilja, utvrdi sve relevantne činjenice, procijeni nivo nasilja, sačini plan podrške žrtvi, plan rada sa počiniocem nasilja i da preduzme druge profesionalne mjere saglasno etici i struci. Umjesto toga, škola je kao rješenje nasilnog incidenta, na sjednici odjeljenskog vijeća, izrekla vaspitnu mjeru ukor učeniku. Međutim, zapažamo da prije izricanja vaspitne mjere škola nije preduzela radnje saglasno pravilniku o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike gimnazije”, konstatovano je u mišljenju zamjenice Ombudsmana.

Izvor: Dan

Leave a Reply