Škole u Podgorici nastavni kalendar prilagođavaju slavama

Foto: Ilustracija

Učenici podgoričkih škola godinama unazad na dan većih slava Aranđelovdan (21. novembar) i Nikoljdan (19. decembar), pa i oni kojima to nije slava, ili ne pohađaju nastavu ili imaju skraćene časove, jer je nastavni kalendar prilagođen crkvenom, piše Pobjeda.

Međutim, uprave škola to ne priznaju uz tvrdnju kako su nastavnim planom baš u tim danima predviđene druge aktivnosti – dan sporta, dan otvorenih vrata ili nešto treće.

Odgovor djece, s druge strane, je da ne idu u školu “jer je neka slava” ili su im “zbog neke slave” skraćeni časovi, odnosno “zbog neke slave” imaju vannastavne aktivnosti.

Tako je bilo i juče na Aranđelovdan. U nekim školama bili su skraćeni časovi, a u nekim je priređen Dan otvorenih vrata.

U Osnovnoj školi Štampar Makarije Pobjedi je rečeno da je Dan otvorenih vrata organizovan od devet do 11 časova i da je on dio planiranih aktivnosti, kao i da “to nema veze sa brojem odsutnih nastavnika i učenika” zbog slave.

“Mi ovakve aktivnosti planiramo i ranije smo definisali planom i programom da će 21. novembra biti održana ova manifestacija”, kazala je kratko zamjenica direktorice Vesna Orlandić.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u četvrtak su u okviru Sedmice preventivnog zdravlja organizovana predavanja za učenike od šestog do devetog razreda, a za učenike od prvog do četvrtog priredba povodom Dana dječjih prava.

“Za učenike šestog razreda održano je predavanje predstavnika Crvenog krsta Crne Gore, a za učenike sedmog predstavnika Instituta za javno zdravlje. Učenici osmog razreda pratili su predavanje predstavnika pomenutog instituta na temu Reproduktivno zdravlje, predavača dr Sabine Ćatić, a za učenike devetog razreda dr Vilnerina Ramčilović govorila je o Prevenciji narkomanije i drugih bolesti zavisnosti”, kazala je direktorica škole Svetlana Drobnjak.

Časovi su u četvrak bili skraćeni u OŠ “Maksim Gorki”, OŠ “Radojica Perović”, a u “Pavle Rovinski” su priredili vannastavnu aktivnost. Skraćeni časovi bili su i u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović” i Srednjoj hemijskoj školi “Spasoje Raspopović”.

Za razliku od glavnog u većini ostalih gradova djeca su nastavu u četvrtak pohađala po uobičajenom programu.

Direktor nikšićke Osnovne škole “Ratko Žarić” Vlastimir Medojević kazao je da su se u njihovoj ustanovi u potpunosti pridržavali rasporeda i da su časovi trajali 45 minuta.

“Veliki broj učenika je izostao, ali nastava je organizovana uobičajeno. Tri nastavnika su izostala, ali njih su kolege zamijenili i sve je bilo kao i minulih dana”, rekao je on.

I njegova koleginica Olja Vukotić, direktorica škole “Olga Golović” kaže da je izvjestan broj učenika odsustvovao, ali da to nije bio takozvani nenastavni dan, kakvih je tokom školske godine planom i programom predviđeno pet.

“Nastavu nije pohađao znatan broj đaka, ali to je uobičajeno za 21. novembar, kao i za Nikoljdan. Imali smo i nastavnika koji slave, ali raspored smo na vrijeme prilagodili, kolege koji su slobodni zamijenili su ih i svi časovi su održani”, istakla je Vukotić.

U Baru, se u svim školama nastava održavala redovno, osim što su u centralnoj gradskoj Osnovnoj školi “Blažo J. Orlandić” bili skraćeni časovi.

Nastava je bila redovna i u školama u hercegnovskoj opštini.

Iako veliki broj porodica na području bjelopoljske opštine obilježava krsnu slavu Aranđelovdan, nastava je u osnovnim i srednjim školama uglavnom normalno organizovana.

I u danilovgradskim školama u četvrtak je realizovan redovan nastavni plan i program.

Prema riječima Olge Grgurović, zamjenice direktorice Osnovne škole “Vuko Jovović”, učitelji, nastavnici i đaci koji slave Aranđelovdan imali su slobodan dan.

“Oni su se uredno javili sekretarijatu škole i njihovi zahtjevi da odsustvuju sa nastave su ispoštovani. Sve je funkcionisalo bez problema, jer su kolege zamijenili odsutne prosvjetare”, kazala je Grgurović.

I u Osnovnoj školi “Njegoš” u Spužu raspored časova se nije mijenjao, osim što su časovi bili skraćeni na 30 minuta.

Iz Ministarstva prosvjete je rečeno da su u pojedinim školama časovi bili skraćeni, odnosno realizovane slobodne aktivnosti i školske manifestacije kako bi se zbog odsustva dijela nastavnika prevazišao “tehnički” problem u vezi sa organizacijom nastave, te da se ne može tumačiti da se na taj način nastavni kalendar prilagođava crkvenom.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply