Stomatologiju pod hitno vratiti u domove zdravlja, stanje oralnog zdravlja djece loše

Foto: Ilustracija

U Domu zdravlja Podgorica (DZPG) smatraju da stomatološka zdravstvena zaštita u Crnoj Gori nije zadovoljavajuća i da bi ovu vrstu usluga pod hitno trebalo vratiti u domove zdravlja, dok iz Stomatološke komore Crne Gore kažu da je stanje oralnog zdravlja djece loše, ali da stomatološki timovi pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

„Trenutno se stomatološke usluge pružaju u privatnim ordinacijama, kroz koncesioni ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore, po našem mišljenju nerijetko i u neadekvanim uslovima, a kao najbitnije i najtragičnije sa potpunim izostankom svih oblika preventivnih pregleda iz oblasti stomatološke zaštite“, kazali su za portal Roditelji iz Dom zdravlja Podgorica.

U ovoj ustanovi objašnjavaju da čak ni u Programu osnovnih i obaveznih sistematskih pregleda po školama koje obavljaju izabrani doktori za djecu ne postoji organizovana stomatološka zaštita, odnosno u njemu ne učestvuju doktori stomatologije.

„Ukoliko se od nas traži ocjena trenutnog stanja stomatološke zaštite ona bi bila viša nego nezadovoljavajuća“, upozoravaju iz Doma zdravlja.

Smatraju da se posljedice do kojih je došlo od momenta od kada je stomatološka zaštita isključena iz ustanova primarne zdravstvene zaštite (već 11 godina) teško mogu sanirati za duži vremenski period.

„Imajući u vidu da je stomatološka zaštita 2008. godine izopštena iz ustanova primarne zdravstvene zaštite, Odlukom Ministarstva zdravlja koja je nakon toga oglašena neustavnom na osnovu Odluke Ustavnog suda, naše mišljenje je da, kako bi se zaustavili izrazito negativni trendovi u ovom obliku zdravstvene zaštite, stomatologiju treba pod hitno vratiti pod okrilje primarne zdravstvene zaštite, odnosno domovima zdravlja u Crnoj Gori“, smatraju u podgoričkom Domu zdravlja.

Predsjednik Stomatološke komore Crne Gore (SKCG) dr Goran Mandić, navodi da za trenutno stanje oralnog zdravlja djece u Crnoj Gori nema preciznih podataka, ali da iz ličnog iskustva privatne prakse smatra da je prilično loše. Tvrdi da stomatološki timovi pružaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

U domovima zdravlja u godini prije reforme, tj. 2007. godini, bile su 62 školske ambulante. Za pružanje stomatoloških usluga u toj godini domovi zdravlja su fakturisali oko 2,56 miliona eura, od kada se ta brojka povećala, i kreće se od 3,4 do 4,6 miliona eura.

U Stomatološkoj komori Crne Gore predlažu povećanje iznosa koji država izdvaja za stomatološke usluge.

“Moje mišljenje je da bi trebalo povećati iznos izdvojenih novčanih sredstava za stomatologiju, što je i naš plan u narednom periodu kroz razgovore sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstvenu zaštitu, na taj način bi stimulisalo stomatološki tim u cjelosti za kupovinu kvalitetnih materijala kao i pružanje veće pažnje pacijentima”, kazao je predsjednik Komore.

Dr Mandić smatra da stomatolozi mogu preventivno uticati na oralno zdravlje kod djece kroz redovne kontrole i fluorizaciju zuba, uz obuku kako se sprovodi pravilna oralna higijena, a dio odgovornosti za prevenciju, kaže on, pripada njima samima i roditeljima da to sprovedu.

On navodi i da bi fiksni ortodontski aparati trebalo da se uvrste u obavezan vid zdravstvene zaštite odnosno da budu na tert Fonda zdravstva.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply