Od dijabetesa tip 1 oboljelo preko 200 djece

 

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori od dijabetesa tip 1, autoimunog oboljenja koje najčešće pogađa djecu i mlade i zahtijeva doživotnu insulinsku terapiju, oboljelo je više od 200 mališana, saopštilo je Udruženje roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa koji se obilježava danas.

“Borba protiv dijabetesa za nas traje 365 dana godišnje 24 sata dnevno. Djetinjstvo djece oboljele od dijabetesa obilježava stroga disciplina, velika odgovornost i dosta odricanja, a problemi sa kojima se susreću okolini su uglavnom nevidljivi ili slabo primjetni”, ukazali su iz ovog Udruženja.

Zbog toga su odlučili da posebnu pažnju posvete bezbjednosti i boljem položaju djece sa dijabetesom u školskim i predškolskim ustanovama.

„Kod nas je do sad ova oblast bila u potpunosti zanemarena i roditelji i djeca uglavnom su bili prepušteni dobroj volji prosvjetnih radnika da pomognu i pristanu na saradnju“, kazali su oni.

Kako navode, početkom ove školske godine roditelji-volonteri iz Udruženja i doktor Nebojša Gulić započeli su projekat edukacije zaposlenih u školskim i predškolskim ustanovama sa namjerom da u toku godine bude obuhvaćena većina ovih ustanova koje pohađa bar jedno dijete sa DM1.

Foto: Sa predavanja u jednoj školi

Edukacija se, pojašnjavaju oni, sastoji iz stručnog predavanja o oboljenju, najčešćim problemima i opasnostima koje ova djeca mogu imati tokom boravka u obrazovanim ustanovama i kako im pružiti adekvatnu pomoć u slučaju potrebe.

„Djeca sa dijabetesom uglavnom primaju insulin četiri puta dnevno i ukoliko je nekad potrebno da daju injekciju insulina u školi to bi trebalo da urade na čistom i bezbjednom mjestu, a ne da budu prinuđeni da se skrivaju u toaletu. Provjeravaju šećer u krvi oko 7 puta dnevno i to im je takođe potrebno omogućiti. Dosta djece kod nas sada koristi senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi pa im je to značajno olakšalo i poboljšalo kontrolu bolesti, jer Fond za zdravstveno osiguranje od početka godine refundira troškove ovih aparata roditeljima koji ih nabavljaju u inostranstvu“, navode iz ovog Udruženja.

Dodaju da je, pored toga, u školama i vrtićima izuzetno važno da zaposleni mogu prepoznati simptome hipoglikemije (naglog pada šećera u krvi) i hiperglikemije (visokog šećera) i pomoći djetetu ili pozvati roditelje.

Ovaj projekat, kako navode, ne finansira nijedna ustanova niti fond, već se sprovodi bez ikakvih novčanih sredstava, isključivo volonterski i o trošku angažovanih roditelja, a uz saglasnost Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Dodaju da su zahvaljujući Opštini Kotor i Resursnom centru za djecu i mlade odštampani edukativni pamfleti i plakati za potrebe prosvjetnih ustanova.

Poster za prosvjetne radnike

Do sad su predavanja održana u više škola i vrtića u Kotoru, Tivtu, Prčanju, Beranama, a ovih dana, kako su najavili, uslijediće i u Budvi i na Cetinju.

Udruženje roditelja Beta osnovano je početkom ove godine, po ugledu na slična udruženja u razvijenijim zemljama, kako bi se popravio položaj djece sa dijabetesom.

„U slučaju raznih problema kao što su nestašice adekvatnih iglica ili trakica u apotekama, neadekvatnog tretmana u domovima zdravlja ili bilo kog oblika diskriminacije roditelji nijesu imali kome da se obrate, nego je svako pojedinačno morao da se bori za svoje dijete. Rad udruženja podržan je i od ljekara zaposlenih na dječijoj endokrinologiji Kliničkog centra CG na čelu sa dr Mirom Samardžić“, kazali su oni.

Dodaju da su uspostavili dobru saradnju sa Fondom za zdravstveno osiguranje i Ministarstvom prosvjete.

Sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja su se sastali u vezi sa predlogom da se majkama ove djece omogući četvorosatno radno vrijeme dok dijete ne napuni 14 godina i bude u mogućnosti da samo u potpunosti preuzme brigu o dijabetesu.

Taj zahtjev objašnjavaju činjenicom da je dodatno opterećenje tim  majkama  i činjenica da sa dijabetesom tip 1 često bude udruženo još neko autoimuno oboljenje kao što su celijakija ili bolest štitne žlijezde što dodatno otežava brigu o zdravlju djeteta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply