Sjutra o tome kako konflikti između bivših partnera mogu uticati na djecu

Dugotrajni konflikti između bivših partnera mogu se nepovoljno odraziti na djecu i njihove potrebe, a o tome će biti razgovarano na novom okupljanju Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama u Podgorici u četvrtak, 14. novembra.

Kada između partnera postoji dugotrajni, nerazriješeni partnerski odnos i konflikt, to se često iskazuje kroz interes da partneri jedno drugo diskvalifikuju pred institucijama koje su uključene u postupak razvoda i očekivanjem jednog ili oba partnera da institucije riješe pokrenute postupke prihvatajući baš njegove iskaze i baš u njegovom interesu.

Sve to se nepovoljno reflektuje na njihov odnos prema djeci, vršenje roditeljskog prava, viđanje djece sa roditeljem sa kojim ne žive, djece međusobno, na druge potrebe djece.

Tokom dva sata, koliko traje okupljanje, roditelji će moći da podijele svoja iskustva, dobiju podršku, ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Leave a Reply