Nema tačnih podataka o vršnjačkom nasilju nad romskom djecom

Foto: Ilustracija

Ne postoje tačni podaci o žrtvama vršnjačkog nasilja kada je romska zajednica u pitanju, kažu iz NVO Phiren Amenca i dodaju da je jedan od izazova i to što u romskoj zajednici nijesu dovoljno informisani o mehanimima zaštite od vršnjačkog nasilja.

Kako navode, kroz terenski rad i komunikaciju sa roditeljima iz romske zajednice uočili da su pripadnici romske i egipćanske zajednice, koji su u obrazovnom sistemu, često žrtve vršnjačkog nasilja, kao i da roditelji nemaju povjerenja u institucije da će, ukoliko budu prijavili vršnjačko nasilje, one raditi na rješavanju tih slučajeva.

Oni su, u saradnji sa Monitorovim centrom za medije i demokratiju, u ovoj godini realizovali projekat MIROVNO (Medijske i romske organizacije o vršnjačkom nasilju u obrazovanju) u okviru kojeg su pripremili tri teksta na temu vršnjačkog nasilja, koji su obljavljeni i na portalu RomaNet. Za potrebe tekstova razgovarali su sa pripadnicima romske zajednice, nadležnih institucija i drugih relevantnih aktera za ovu oblast.

“Pored intervjua radili smo i istraživanje na internetu odnosno “desk research” kao i analizu određenih strateških dokumenata i publikacija. Kroz metodu intervjua, novinari RomaNet portal razgovarali su sa roditeljima i mladima iz romske i egipćanske zajednice koji su doživjeli određeni vid vršnjačkog nasilja”, pojasnili su oni.

Kako navode, u cilju identifikovanja uzroka vršnjačkog nasilja nad djecom i mladima iz romske zajednice koji su u procesu obrazovanja razgovarali su sa predstavnicima psihološko-pedagoške službe OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” i predstavnicima OŠ Oktoih u cilju identifikovanja uzroka vršnjačkog nasilja nad djecom i mladima iz romske zajednice koji su u procesu obrazovanja. Analizirali su izveštaje Ombudsmana, UNICEF-a kao i organizacija koja se bave pitanjem vršnjačkog nasilja u cilju prikupljanja relevantnih podataka.

“Uzroci vršnjačkog nasilja nad mladima iz romske su često nizak nivo tolerancije djece iz druge populacije spram romske djece zbog njihove etničke pripadnosti. Bitan faktor koji smo primijetili jeste upravo i to što djeca nijesu upoznata sa različitostima djece iz romske zajednice odnosno sa romskim identitetom”, navode oni.

Smatraju da neprihvatljivo ponašanje djece dolazi u većini slučajeva zbog toga što djeca najčešće ne prihvataju druge koji ne pripadaju njihovom “krugu”.

Prema njihovim riječima, prosvjetni radnici nijesu dovoljno senzibilisani kada su u pitanju djeca i mladi iz romske zajednice.

“Bitno je da su prosvjetni radnici osviješćeni iz kakvih uslova života dolaze romska djeca”, kažu oni.

U NVO Phiren Amenca smatraju da je neophodno raditi na jačanju identiteta romske zajednice kroz sistem obrazovanja, raditi sa roditeljima iz romske zajednice u cilju pružanja informacija o mehanizmima zaštite kada je vršnjačko nasilje u pitanju (organizovati sastanke, radionice u osnovnim školama sa roditeljima iz romske zajednice). Navode i da je važna sinergija nadležnih aktera u suzbijanju vršnjačkog nasilja, posebno osnovnih škola i centara za socijalni rad.

Projekat MIROVNO podržan je u okviru većeg projekta Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama, koji sprovodi udruženje Roditelji, sa partnerima NVO JuventasUnija srednjoškolacaCentar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvom prosvjete i uz finansijsku podršku EU i Ministarstva javne uprave.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply