U Podgorici većina prevoznika nema licencu za prevoz đaka

Većina kombi prevoznika na teritoriji Podgorice koji se bave prevozom đaka nema licencu za obavljanje tog posla. Roditelji to znaju, ali su ipak često prinuđeni da djecu povjere upravo njima jer je to najjednostavniji način da riješe problem prevoza.

Iako Zakon propisuje da u jednom kombiju može da bude maksimalno 20 učenika, desi se da ih bude i više, pa stoje u toku vožnje, ali jedini licencirani prevoznik u Podgorici ističe da je razlog taj što su đaci neplanirano imali manje časova.

„Desi se nekad u povratku da bude više učenika, ali moja odgovornost je, bolje da ga povezem nego da ga ostavim jedan sat na bulevaru, ulici, u izazovima različite vrste“, kazao je prevoznik Slobodan Brajković.

Prevoz đaka bi trebalo da bude adekvatan i bezbjedan, prije svega. Upravo zbog toga roditelji djece iz Donje i Gornje Gorice zahtijevali su potpisivanje ugovora o prevozu učenika.

„Mi smo tražili rigorozne mjere to jeste da prevoznik ima svu statusnu dokumentaciju tj. licencu, da je 100 odsto tehnički ispravno vozilo, da naša djeca ne čekaju ispred škole nego da posle svakog časa prvog, drugog, trećeg, četvrtog, bilo da je u pitanju jedno, dvoje ili troje djece budu prevezena od škole do kuće“, kazala je predstavnica roditelja OŠ „Maksim Gorki“ za prevoz učenika Tanja Brajović.

Brajković navodi da je obaveza prevoznika da svako dijete bude osigurano zakonski posebnom polisom osiguranja.

„Zatim uvođenje djece u vozilo, na stepenice u vozilu, desi se kad je kiša da sklizne, znači vozač mora da stoji pored dok djeca uđu. Isto tako kad dođu pred školu na isti način da ih izvede, u kolonu dovede do škole i preda osoblju škole. Na isti način u povratku vozač mora za ruku da prevede dijete preko ulice“, kazao je on.

Roditeljima je pored bezbjednosti bitno i da njihovi đaci ne kasne u školu i da se sa časova vraćaju na vrijeme. Isto tako nadaju se da će u budućnosti upravo u njihovim naseljima biti izgrađene škole pa djeca neće morati i po desetak kilometara da putuju do najbliže osnovne škole ili da će se na gradskom nivou organizovati prevoz pravim đačkim autobusima kao što je to slučaj u mnogim državama.

Zamjenik komandira stanice policije za bezbjednost saobraćaja iz Centra bezbjednosti Podgorica, Sreten Đurović kazao je da se prevoznici đaka kontrolišu isto kao i ostali učesnici u saobraćaju.

Kako je pojasnio, kontrolišu da li je vozilo tehnički ispravno, imaju li adekvatnu opremu, je li registrovano.

Đurović dodaje da vozači moraju biti licencirani za prevoz učenika.

Ugovore koji sklapaju prevoznici sa školom ili savjetom roditelja reguliše Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada, i to je u njihovoj nadležnosti.

On navodi da pored tehničke ispravnosti kontrolišu i broj osoba koji se nalazi u vozilu.

Prema riječima Đurovića, kada se u vozilu nalazi više putnika nego što je dozvoljeno vozačima i firmi koja se bavi prevozom izriče se novčana kazna predviđena Zakonom o bezbjednosti saobraćaja.

Novčane kazne za pravna lica kreću se od 300 do 2.000 eura, a za fizička lica od 70 do 250. Kako je kazao, protiv pravnih lica pokreće se zahtjev za pokretanje prekršajne prijave.

Kako navodi Đurović, kontrole rade i bez najave, a ako imaju neka saznanja reaguju odmah.

Kada se pravi ugovor, kaže on, treba precizirati broj djece i obezbijediti adekvatna vozila.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply