Program roditeljstva je Juliju oslobodio okova pogrešnih ubjeđenja

Cvetovski i Petović Bambur

Za mamu Juliju Cvetovski Program roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje bio je iskustvo koje je, kako kaže, oslobodilo okova pogrešnih ubjeđenja, pružilo joj korisne alate i naoružalo samopouzdanjem.

Ona je majka dvoje djece i bila je polaznica ovog programa roditeljstva koji sprovodi udruženje Roditelji, na koji se prijavila zbog svoje mlađe, četvorogodišnje ćerke.

Kako je kazala za Antenu M, Julija nije znala da se nosi sa čvrstim karakterom svoje mlađe ćerke. To joj je bilo, kako je kazala, hvatanje za slamku spasa.

“Svakih petnaest minuta smo imali neki ispad i nezadovoljstvo oko najbanalnijih stvari. Poput odbijanja da se izuje u hodniku prije nego krene u dnevnu kad stignemo kući, ili odbijanje da zatvori vrata, ili nedozvoljavanje da ja zatvorim vrata pošto ona to želi sama ili zašto ja nisam unaprijed predvidjela da ona to hoće ako mi ona nije saopštila da ona želi to sama da uradi. U jednom danu imali smo milion ispada. To me dovodilo do krajnjih granica da nisam znala više šta da radim. Jednostavno je samo trebalo da se spustim na njen nivo i da joj se malo više i bolje posvetim, da odvojim vremena za nju kako bi se bolje povezale”, ispričala je Cvetovski.

Kaže da joj je program roditeljstva dao izvrsne rezultate i da nije očekivala da će joj toliko pomoći.

“Ovaj program mi je bio poput programa oslobađanja. Potpuno me je oslobodio okova koje sam sama sebi nabacila, okove pogrešnih ubjeđenja da ako nije sve savršeno, onda sam promašena kao majka. Oni su te okove zamijenili alatima koje mogu da primjenjujem svakodnevno u životu i da se nosim sa teškim situacijama koje su neminovne”, kazala je Cvetovski.

Naoružana je samopouzdanjem i shavatila je da nije svaki dan isti.

“Svaki dan je novi i bolji i malim koracima se napreduje. Od kad sam počela da primjenjujem metode koje sam naučila definitivno se primijetilo poboljšanje na djetetu”, kazala je Cvetovski.

Darija Petović Bambur iz udruženja Roditelji, koja zajedno sa Marijom Šoć vodi ovaj program pojasnila je koliko je bitan međusobni odnos između djece i roditelja odnosno staratelja u porodici.

Prema njenjim riječima, rani razvoj djeteta predstavlja period razvoja do šeste godine života, kada je jako važno omogućiti djetetu uslove za optimalan razvoj.

“O ranom razvoju treba razmišljati sistemski, odnosno šta je to što kao društvo možemo da uradimo kako bi podržali roditelje da bi mogli da pruže djeci neophodne uslove za razvoj. Prije svega mislim na informacije o tome koje su to razvojne potrebe djeteta”, kazala je Petović Bambur.

Ona navodi da udruženju Roditelji postoji više servisa odnosno načina pomoću kojih pružaju podršku roditeljima kako bi dobili adekvatne informacije.

“Jedan od tih načina je i program roditeljstva koji je besplatan i koji sprovodimo za roditelje djece uzrasta od dvije do devet godina, koji traje 12 nedjelja. U toku tih 12 nedjelja se upravo bavimo time koje su to razvojne potrebe djece i kako na pravi način da ih zadovoljimo”, kazala je Petović Bambur.

Ona je naglasila da ključnu ulogu u ranom razvoju djece igra roditelj.

“Primarni staratelj je najčešće majka. Jedan od osnova dobrog razvoja je kvalitetan odnos sa primarnim starateljem odnosno sigurna povezanost iz kojeg sve ostalo proističe”, smatra Petović Bambur.

Cilj programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje je unapređenje kvaliteta života roditelja/staratelja i djece u porodici, u smislu njihovih međusobnih odnosa.

“Tokom 12 nedjelja trajanja škole roditeljstva, roditelji imaju priliku da usvajaju i vježbaju različite principe, koji za cilj imaju prije svega izgradnju dobrog odnosa između roditelja i djeteta, ali takođe da pruže roditeljima informacije o tome na koje sve načine mogu uticati na ponašanje djeteta da ono ide u željenom pravcu”, pojasnila je Petović Bambur.

Program je namijenjen roditeljima djece uzrasta od dvije do devet godina.

“Oni dobijaju određene zadatke koje u toku nedjelje uvježbavaju sa svojom djecom. Oni primjenjuju različite principe koje im mi predlažemo tako da njihova djeca postaju saradljivija, odnos im postaje bolji i porodica počinje da funkcioniše na optimalan način”, objašnjava ona.

Ovaj program se sprovodi u malim grupama.

“Programi se sprovode krajem septembra i krajem januara. Ukoliko je neko zainteresovan može se prijaviti na mail [email protected]. Trenutno imamo dvije grupe koje idu paralelno i trajaće do kraja decembra“, kazala je Petović Bambur.

Ona navodi da su kod roditelja tokom i nakon završetka radionice primijetne dvije promjene.

“To sami roditelji prijavljuju. Prva je ta da im je odnos sa djecom bolji, da osjećaju veću povezanost, da su djeca saradljivija i sklonija da poslušaju instrukcije… Sa druge strane primjećujemo pozitivne promjene na samim roditeljima u smislu da oni uspjevaju da pronađu više vremena za sebe, da se malo bolje pobrinu za svoje potrebe jer je to jedan od važnih aspekata ovog programa. Ako je majka primarni staratelj bitno je na koji način njeno okruženje može pružiti podršku kako bi ona imala kapaciteta da pruži djetetu to što mu je potrebno”, zaključila je Petović Bambur.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply