Kroz drugarski odnos sa volonterima djeca ostvaruju željene rezultate

Volonterka Ivana Radibratović na jednom od časova

Djeci koja su uključena u programe podrške pri učenju Udruženja Roditelji mnogo znači druženje sa volonterima i upravo kroz taj drugarski odnos ostvaruju željene rezultate u školi, smatra volonterka Ivana Radibratović.

Ivana, po struci je magistar ekonomije, već dvije godine dio je tima volontera udruženja Roditelji. Ivana je po struci magistar ekonomije i već dvije godine je dio tima volontera udruženja Roditelji.

“Bilo mi je interesantno, željela sam da imam više informacija o tome. Došla sam do Udruženja, dobila željene informacije i počela da volontiram”, kaže ona.

Na rad sa djecom iz socijalno ugroženih porodica odlučila se jer je, kako kaže, uvijek željela da pomogne, prije svega onim ljudima kojima je pomoć najviše potrebna.

“Saznanje da se radi o pomoći djeci iz socijalno ugroženih porodica me je samo dodatno podstaklo da postanem volonter i da sa djecom radim”, priča Ivana.

Trudi se da, kako kaže, vrijeme koje provodi sa djecom bude prije svega druženje i da što manje podsjeća na školsku klupu i na način na koji se uči u školi.

Dok uče prate školsko gradivo, međutim pojašnjava Ivana, način na koji uče je stvar dogovora između nje i djeteta.

“Ukoliko je dijete manje raspoloženo ili je iz nekog razloga nervozno, trudim se da u dogovoru sa djetetom postignemo neki željeni rezultat za taj dan. To može biti ponekad cjelokupno gradivo koje smo planirali, ponekad samo dio gradiva, nekad samo crtamo”, kaže ova posvećena volonterka.

Ivana smatra da ovo iskustvo volonterima čak i više znači nego djeci ili makar podjednako kao njima. Dodaje da se to može i zaključiti u odnosu između volontera i djeteta.

Prema njenim riječima volonteri djeca treba da stvarno budu podrška.

“Djeca vole da se osjete u nekom okruženju sigurno i vole da prime podršku i vole da budu pohvaljena, vole da budu nagrađena. I vole da se sa njima neko druži, da pripradaju nečemu, osim što pripradaju porodici i društvu”, kaže ona.

Smatra da djeci mnogo znači druženje, prije svega sa volonterima.

“Dobiju neke nove informacije, iznesu svoje mišljenje, imaju slobodu da pogriješe više puta i da nauče. Prosto imaju neku slobodu u ponašanju i ostvaruje se taj drugarski odnos sa volonterom koji na taj način rezultira dobrim rezultatima, željenim rezultatima”, pojašnjava ona.

Prema njenim riječima, volontiranje nosi sa sobom neku radost koju volonteri ne mogu ni da objasne, donosi im zadovoljstvo da mogu da pomognu djeci a djeci, kako kaže, donosi radost da neki ipak želi da se druži, da im pomogne, da sa njima prolazi neke stvari.

“Poručila bih svim ljudima koji su raspoloženi, koji imaju višak vremena da probaju da budu volonteri, da je to prije svega jedno predivno iskustvo, samo smo bogatiji tim iskustvom. Ne mogu ništa da izgube time što će da dođu i da rade sa djecom a negdje smo, ja to tako osjećam, i dužni da prenesemo znanje koje imamo ne samo našim najbližima već i ostaloj djeci kojoj je to potrebno”, zaključuje ova volonterka.

Udruženje Roditelji od 2016. godine sprovodi programe podrške pri učenju namijenjene djeci iz socijalno ugroženih porodica – jedan koji podrazumijeva individualni rad i drugi, Učionica Družionica, u okviru kojeg volonteri rade sa djecom u grupama.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply