Problem sa državljanstvom djece rješavaće u Grupi koja se okuplja u Nikšiću

Nikšićanka Branka Dragović je već sedam godina samohrana majka koja ne uspijeva da ostvari pravo na državljanstvo za djecu, zbog čega je odlučila da dođe na prvo okupljanje Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama udruženje Roditelji u Nikšću, sa kojim su počeli ove sedmice.

Njen bivši suprug je preminuo prije četiri godine, a dok je bio živ, kako kaže ua TV Vijesti, ne da im nije pomagao nego nije dolazio ni djecu da vidi. Njih troje žive od socijalne pomoći, ali Branka se ne žali. Kaže vrijedna je, ima volju da radi, jer ima za koga da radi, za dvoje predivno djece koji su odlični učenici, ali i sportisti, posebno kćerka koja ima preko 150 medalja. Prodaje sezonsko cvijeće svijeće, kuva kafu na buvljaku. Pomaže joj i kćerkica i djeci, kako Branka ističe, ne fali ono najvažnije – ogromna roditeljska ljubav pa i ne osjećaju da nemaju drugog roditelja.

Jedini problem koji imaju je državljanstvo. Djeca su rođena i do razvoda su živjeli u Srbiji, tako da imaju srpsko državljanstvo.

“Iako sam iz Nikšića, imam crnogorsko državljanstvo i imam sudsku presudu da sam staratelj djece, oni imaju samo stalni boravak, ali ne i državljanstvo. U MUP-u su mi rekli da treba da prođe deset godina od njihovog boravka. Ne mogu toliko da čekam jer djeca bi željela da upišu policijsku školu u Danilovgradu a prvenstveno što se traži je da je državljanin Crne Gore. Sin je sedmi razred, brzo te dvije godine prođu. Odličan je đak, ima želju da to upiše,  ali kolika god da je volja djeteta osporava ga taj jedan papir. Zbog toga sam i došla“, kaže Branka.

Prvom sastanku, pored nje, prisustvovalo je još nekoliko roditelja, a tema sastanka je bila alimentacija, ali je tim za podršku bio dostupan roditeljima i za ostale probleme.

“Tim za podršku udruženja Roditelji postoji od marta 2016. godine i zbog interesovanja roditelja odlučili smo da krenemo da držimo sastanke grupe  i u Nikšiću. Sastanci će se održavati svakog poslednjeg četvrtka u mjesecu za početak, a u zavisnosti od interesovanja roditelja i češće“, kazala je Ivana Dukić iz Udruženja Roditelji.

Dosadašnje iskustvo u radu, prema riječima Dukić, pokazalo je da su problemi samohranih roditelja  kompleksni, počevši od alimentacije, starateljstva nad djecom, do dobijanje saglasnosti za izlazak iz zemlje, nepoštovanje odluke oko dinamike gledanja djeteta…

“U timu imamo pravnicu, psihološku podršku i vršnjačke savjetnice koje su dostupne roditeljima. Uspješno za sada rješavamo probleme. Imamo relativno dobru saradnju sa institucijama, komuniciramo i sa centrima za socijalni rad, centrima bezbjednosti, sudovima“, kazala je Dukić.

Informacije i savjeti u vezi sa svim temama koje se tiču jednoroditeljskih porodica dostupne su roditeljima iz cijele Crne Gore i konsultacije sa članovima tima, advokatom i psihologom svakog četvrtka od 17 do 20 sati, i putem besplatnog broja telefona Roditeljske SOS linije 080 888 888.

Pokušaće i da problem Branke Dragović uspješno riješe i da njena djeca dobiju državljanstvo. Brankina kćerka, koju nazivaju „čudom od djeteta“, bavi se džudom, gimnastikom i atletikom, na osnovu potvrde o stalnom boravku, već nastupa za Crnu Goru i donosi medalje. Branka se nada da će to uskoro biti i na osnovu državljanstva, a da će sin moći da ostvari želju i upiše školu u Danilovgradu.

“U suštini mnogo je bolje da djeca žive sa jednim roditeljem nego da gledaju maltretiranje ili fizičko i psihičko zlostavljanje, jer onda dolazi i do psihičkog poremećaja djece. Bolje je dobar razvod nego loš brak. Ništa mi nije teško, jer sve što radiš s ljubavlju nije teško. A ja imam dvoje divno djece i za njih se moram boriti. Svim samohranim roditeljima bih poručila da ne dozvole da u njihovom životu postoje prepreke, da samo idu naprijed. Kada imaš djecu ne postoji prepreka. Bori se do kraja. Žene ne smiju  da dozvole da trpe nasilje. Samo treba da jednom prelome i da idu dalje“, poručila je Branka.

Leave a Reply