Za škole, vrtiće i opremu 40 miliona eura

Vlada Crne Gore je obezbijedila novac za početak novog do sada najvećeg investicionog ciklusa u obrazovanju, u okviru kojeg će biti izgrađene četiri nove škole, nadograđena tri vrtića i adaptirano 10-ak srednjih škola u državi.

Ukupan projekat je vrijednosti od preko 40 miliona, od čega će 18 miliona biti obezbijeđeno kreditom od Evropske investicione banke (EIB), a ostatak iz iz sopstvenih sredstava.

Ministar prosvjete Damir Šehović navodi da je, između ostalog, planirana je izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne preko 6 miliona eura.

“Objekat će biti površine 6.000m2. Imajući u vidu da Podgorica ima više od 200.000 stanovnika, a da postojeća gimnazija “Slobodan Škerović” trenutno ima preko 1.800 učenika, jasno je da je izgradnja novog objekta neophodna. Izgradnja nove Gimnazije je planirana u zahvatu DUP-a Univerzitetski centar”, rekao je Šehović.

Drugi, kako je kazao, ništa manje važan projekat, je izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura.

“Djeca iz ovog naselja pohađaju trenutno druge osnovne škole, te nema razloga da, kako zbog blizine, tako i zbog rasterećenja kapaciteta, ne radimo na izgradnji ove škole. Izgradnja ovog školskog objekta planirana je u zahvatu DUP-a Zabjelo B”, kazao je ministar.

I najavljivana izgradnja novog objekta osnovne škole u naselju City kvart, je nešto na šta se čeka već neko vrijeme.

Ministar navodi da je projektovana vrijednost investicije preko 5 miliona eura.

“Poznato je da je Vlada opredijelila oko 3,3 miliona eura za otkup zemljišta na ovom lokalitetu, na kome će se, između ostalog, nalaziti i ova škola. Izgradnja ovog školskog objekta planirana je u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić“, a objekat će biti površine preko 5.000m2”, kazao je on.

I nova škola u naselju Karabuško polje je dio pomenutog projekta. Djeca iz ovog naselja pohađaju uglavnom OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima, kao i druge osnovne škole.

“Izgradnja ovog školskog objekta planirana je u zahvatu DUP-a Karabuško Polje u Podgorici, a riječ je o objektu površine preko 2.000m2. Vrijednost Projekta je preko 2 miliona eura”, rekao je Šehović.

Pored izgradnje pomenutih škola, već postojeći vrtićki objekti zahtijevaju ozbiljna ulaganja pa je zato planirana rekonstrukcija i nadogradnja tri vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru.

“U Podgorici je to vrtić Poletarac na Zabjelu, a vrijednost radova iznosiće preko 2 miliona eura. Vrijednost investicije dovoljno govori o obimu radova, odnosno o činjenici da ćemo rekonstrukcijom doboiti faktički još jedan objekat, odnosno udvostručiti kapacitete postojećeg. Slično se odnosi i na drugi vrtić u Podgorici koji ćemo rekonstruisati i dograditi, a riječ je o jedinici u Maslinama, gdje je projektovana vrijednost investicije oko 600.000 eura”, kazao je ministar.

Dodaje da će vrtić u Kotoru, naselje Tabačina, kroz investiciju vrijednu 1,4 miliona eura, značajno uvećati svoje kapaccitete i ponuditi djeci i roditeljima drastično izmijenjenje uslove za rad.

“Kako smo, kao što znate, u značajnoj mjeri fokusirani i na srednje stručne škole, to ih ni u ovom projektu nijesmo izostavili. Rekonstrukcija bi obuhvatala sve srednje stručne škole na teritoriji Crne Gore kojima su u infrastrukturnom smislu potrebne intervencije. Naša je ideja da to bude 10-ak stručnih škola, a ukupna vrijednost radova se projektuje na oko 2,5 miliona”, naveo je ministar.

On dodaje da će za kabinete praktične nastave srednjih stručnih škola biti obezbijeđena adekvatna, savremenaa oprema.

Ujedno, kaže ministar, pribaviće se školski namještaj za vaspitno-obrazovne ustanove, ali i obnoviti računarska oprema u svim školama, i samo te dvije aktivnosti vrijedne su ukupno 7,5 miliona eura.

“Ta nabavka je sama po sebi izuzetno zahtjevna, posebno ako imamo u vidu da je broj javnih ustanova 251, dok je ukupan broj djece u vaspitno-obrazovnim ustanovama preko 100.000. No, kompleksnost svih gorepomenutih zadataka nas ni za trenutak nije pokolebala u namjeri da obrazovni sistem postavimo na novim osnovama, kada je riječ o uslovima u kojima djeca borave”, kazao je on.

Prema riječima Šehovića, sve ovo, iako je riječ o pozamašnom spisku finansijski vrlo zahtjevnom, nije spisak želja, već plan u čiju će realizaciju krenuti odmah po potpisivanju ugovora s EIB-om, a koje će se, kako kaže, desiti narednih dana. Dodaje da je preostali dio sredstava predviđen u Kapitalnom budžetu.

“Vjerujem da smo, za naše uslove ogromnim ulaganjima u prosvjetu u prethodnom periodu, širenjem kapaciteta vrtića za oko 1.700 mjesta, izgradnjom vrtiča u Zagoriču, Starom Aerodromu, Tuzima, Škole u Golubovcima, planiranjem dalje izgradnje još nevjerovatnih sedam vrtića sa CEB-om, rekonstrukcijom oko 200 objekata u prethodnom trogodišnjem periodu, pokazali da smo Vlada i Ministarstvo koji zaslužuju povjerenje. Da smo Vlada koja ispunjava obećanja. I da smo Vlada koja itetkako vodi računa o potrebama građana u dijelu obrazovanja, a svoj rast planira da zasniva upravo na znanju”, zaključio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Izvor: Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply