Tvrdi da je diskriminisana jer je rađala

Mijušković Kastratović (Foto: Svetlana Mandić)

Nikšićanka Marija Mijušković Kastratović, koja je zaposlena u firmi Montecco tvrdi da nakon isteka porodiljskog i trudničkog bolovanja nije vraćena na radno mjesto koje u toj firmi obavlja od 2012. godine, što je urađeno nezakonito i za šta ima i sudsku presudu.

Iz komapnije kažu da je sve po zakonu, ali da ona “očigledno ne želi da radi” i da “vuče” bolovanje već pet godina.

“Ugovor sam dobila na radno mjesto pospješivač prodaje gdje sam radila do devetog mjeseca trudnoće. Neplanirano sam ponovo ostala trudna i za obje trudnoće bila sam na porodiljskom i trudničkom bolovanju ukupno dvije godine i pet mjeseci. Firmi sam se zamjerila što sam rodila dva djeteta jedno za drugim. Kada sam se posle isteka porodiljskog odsustva vratila na posao, direktor je tražio ‘rupe’ u zakonu da me otpusti, ali pošto zakon i država štiti majke, dosjetili su se da mi nalaze radna mjesta koja su van mog mjesta prebivališta kako bi me primorali na otkaz”, tvrdi Mijušković Kastratović.

Prvo su joj, kako ističe, u aprilu 2017. novim aneksom ugovora rasporedili na radno mjesto prodavačice u diskontu pića u Ulcinju, zbog čega je podnijela tužbu, da bi, kako tvrdi, “firma u avgustu iste godine priznala grešku i sačinila novi aneks ugovora o radu”, ovoga puta na radno mjesto pomoćni kuvar u restoranu PG Akademija piva u Podgorici.

Tada je Mijušković Kastratović ponovo podnijela tužbu. Osnovni sud u Nikšiću je taj radni spor vodio od decembra 2017. do jula 2019. godine, kada je sudija poništio ugovor o radu kojim je ona raspoređena na radno mjesto pomoćni kuvar.

Firma je, na tu presudu, podnijela žalbu Višem sudu.

“I ja sam takođe podnijela tužbu za nematerijalnu nadoknadu štete, a ljekarski izvještaji dovoljno govore o mom zdravlju, pošto sam zbog svega što se dešavalo dobila stres i moje zdravstveno stanje se pogoršalo, tako da je i meni i porodici nanijeta nenadoknadiva šteta”, navela ona.

Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja (operacije bruha i stres) Marija je nakon povratka sa porodiljskog uglavnom na bolovanju, a kako tvrdi nadležni iz kompanije su slali dopise Inspekciji rada, nikšićkom Domu zdravlja, Fondu zdravstva kako bi provjerili opravdanost odsustva sa posla. Ističe i da je pomenute anekse potpisivala jer bi odbijanjem da to uradi dobila otkaz.

“Prvo im je smetalo što ‘koristim državu’ da mi plaća trudničko i porodiljsko koje oni nijesu refundirali kod Fonda za zdravstveno osiguranje jer njihovi stručni radnici to nijesu znali”, dodaje ona.

Poručila je da neće odustati od traženja pravde, da je neće pokolebati ni dugotrajni postupci, a ako treba ići će i do Strazbura.

Iz firme Montecco su Vijestima odgovorili da je “shodno tržišnim principima, te promjenama koje su nastupile” radno mjesto pospješivača prodaje moralo biti ugašeno, a finansijski nijesu bili u prilici da, samo zbog nje, isto sačuvaju.

“Kad je prvo slobodno, i njoj ponuđeno odbila, dobila je drugo radno mjesto koje smo joj mogli ponuditi i koje je bilo upražnjeno. Ona je isto posjećivala najviše po dan-dva između bolovanja i tada koristila priliku, umjesto da radi, da pozove sve inspekcije kojima bismo se mi potom bavili još po dan-dva, dok ona na nekoj novoj adresi ne dobije bolovanje ponovo”, obasnili su oni.

Ako se ima u vidu da je Mijušković Kastratović pet godina na bolovanju (uključujući trudničko i porodiljsko), nije riječ, smatraju iz firme Montecco, o radnici čija su prava ugrožena “već o nekome ko ne želi da radi, a očigledno ima problema da dalje ‘vadi’ bolovanje, pa se sada trudi da putem obraćanja medijima ostvari neki pritisak na kompaniju u koju želi da se vrati da radi”.

“Za vrijeme bolovanja uredno je privatno pravila kolače i reklamirala se, pa nas interesuje kako to da joj tamo ne smeta da radi slične poslove za koje kod nas nije ‘ispoštovana’ u potrebnoj mjeri? Kvalifikacije koje ima da radi kod kuće za vrijeme bolovanja na poziciji koja joj je ponuđena su zahtjevnije od ovih naših značajno. Pritom, svi naši zaposleni imaju dodatne stalne obuke od strane naših adekvatnih lica u struci u kojoj se bave, što je i njoj bilo obezbijeđeno”, saopštili su iz Montecca.

Njima nije jasno koja je to “bolest koja traje toliko godina, a ne može da se izliječi, kako je moguće da posle toliko godina bolovanja nije proglašena nesposobnom za posao i da li je u pitanju zloupotreba instituta bolovanja”.

Što se isplate zarada tiče iz kompanije ističu da postoje uredni bankarski transferi, a kako se “imenovana izuzetno rijetko pojavljuje” prinuđeni su, kako tvrde, da često sa njom komuniciraju putem preporučene pošte.

“Mi ćemo imenovanu vratiti na radno mjesto istog ranga u skladu sa Zakonom, te ispoštovati svaku odluku koju sud bude donio. Na presudu je podnijeta žalba i sudski procesi još  nisu gotovi, te je rano da se o istoj diskutuje”, navodi iz Montecca.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply