Povlače dječji puder zbog sumnje da sadrži azbest

Američki farmaceutski div Johnson & Johnson objavio je da povlači iz prodaje u Sjedinjenim Državama oko 33.000 bočica dječjeg pudera jer su tragovi azbesta pronađeni u uzorcima izuzetih iz jedne kupljene preko interneta.

Zbog opasnosti za zdravlje zabranjen je u mnogim državama. Djelovanje azbesta povezano je s rijetkom vrstom karcinoma.

Kompanija napominje da je riječ o određenoj seriji proizvedenoj u SAD-u 2018., a odluka je donesena iz predostrožnosti.

“Sarađujemo s Agencijom za hranu i lijekove na utvrđivanju vjerodostojnosti testiranja i valjanosti rezultata kojima se utvrđuje prisustvo azbesta, kao i je li proizvod krivotvoren ili je pukao poklopac počice”, navodi se u njihovom saopštenju. “U dosadašnjim testiranjima nije pronađen azbest”.

Krajem prošle godine objavljen je izvještaj u kojemu se tvrdi da je američki farmaceutski div Johnson & Johnson decenijama znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest.

Izvještaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute na hiljade tužbi u kojima se tvrdi da je njihov dječji puder izazivao karcinom. Reutersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov dječji puder sadrži tragove azbesta.

U proljeće 2018. donesena je sudska presuda da firma Johnson & Johnson’s mora da plati najmanje 37 miliona  dolara investicionom bankaru koji je optužio kompaniju da su njihovi proizvodi bili razlog njegovom obolijevanju od raka.

Stephen Lanzo je navodno obolio od pseudomezoteliomatoznog karcinoma pluća zbog udisanja J&J-ovog dječjeg pudera koji je koristio od svog rođenja 1972.

Porota je proglasila kompaniju J&J krivom za 70% štete, a Johnsonovog dobavljača minerala talka, kompaniju Imerys za 30% štete, pa je odlučeno da kompanije moraju platiti odštetu u iznosu 30 miliona dolara bankaru i 7 miliona dolara njegovoj ženi.

“Firma je znala za postojanje azbesta u njihovom talku još prije skoro 49 godina”, kazao je tada jedan od Lanzovih advokata dodajući da nikad nijesu upozorili svoje korisnike da su pronašli azbest u svom baby puderu.

Iz Johnson & Johnsona su odbacili optužbe da njihov baby puder, koji je na tržištu od 1894., ne sadrži azbest niti uzrokuje bilo koji oblik tumora.

Izvor: jutarnji.hr

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply