Finske opštine za svako novorođenče daju do 10.000 eura

Opštine u Finskoj koje se suočavaju sa padom nataliteta, odlučile su da postaknu rađanje tako što će za svako novorođenče obezbijediti naknadu od 10.000 eura.

Jedna od tih opština je i  Lestijarvi, čija je lokalna samouprava prije nekoliko godina skrenula pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu. Vlasti su odlučile da preduzmu i pronatalitetne mjere nakon što je u tom finskom gradiću tokom jedne godine rođena samo jedna beba, navodi Anadolija.

“Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba, svi su se probudili i rekli da se nešto mora uraditi”, rekla je novinarima Paula Jokela, učiteljica u lokalnoj školi.

Dodala je da su se čak zabrinuli da u jednom trenutku više neće imati dovoljno učenika u školi jer ih u jednom razredu imaju samo tri, što je, kako je rekla, vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti su nakon toga najavile da će narednih deset godina za svako novorođenče roditeljima obezbijediti 10.000 eura kako bi podstakli mlade da rađaju što više djece.

Poražavajuća demografska slika

Slične pronatalitetne mjere sprovode se u još nekim finskim gradovima koji se, takođe, suočavaju s poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta.

Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece, kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogli negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u sljedećem periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djece, što bi bilo najniže u historiji Finske.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za ovu godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

Primjera radi, u Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7 djece, u Indiji 2,2, u SAD-u 1,8, u Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmoro djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi približno dva i po djeteta.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Dobili ste bebu – ovo su vaša prava i obaveze

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply