Na sjeveru najveća stopa dojenja i najniža stopa predškolskog obrazovanja

Situacija na sjeveru bolja je nego u drugim regijama kada je riječ o dojenju i vakcinaciji djece, dok je procenat djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje u tom regionu niži u odnosu na nacionalni prosjek, pokazali su ključni nalazi MIKS istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava djece i porodica u Crnoj Gori sprovedenog tokom prošle godine.

U ovom dijelu Crne Gore je najveća stopa dojenja – 39 odsto beba su podojene tokom prvog sata nakon rođenja na sjeveru Crne Gore, što je 15 procentnih poena više u odnosu na nacionalni prosjek (24 odsto).

Na sjeveru roditelji manje oklijevaju kada je u pitanju vakcinacija djece. Samo 15 odsto majki djece mlađe od 5 godina je u nekom trenutku u sjevernom regionu odbilo da vakciniše svoju djecu iz raznih razloga – uglavnom zato što su djeca u tom trenutku bila bolesna, ali i zbog sumnji u pogledu vakcina. Ovaj procenat na sjeveru je niži od nacionalnog prosjeka (27 odsto) za 12 procentnih poena.

Procenat djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje na sjeveru niži je od nacionalnog prosjeka za 16 procentnih poena – nešto više od jedne trećine djece u sjevernom regionu (37 odsto) ide u vrtić, dok na nivou cijele zemlje to radi svako drugo dijete (53 odsto).

MIKS je najveće istraživanje poslije popisa koje se, uz podršku UNICEF-a, sprovodi širom svijeta svakih pet godina, s ciljem prikupljanja statistički pouzdanih i međunarodno uporedivih podataka po nizu pokazatelja u oblastima zdravlja, obrazovanja, razvoja djece i uslova života djece i porodica.

„Rezultati ovog istraživanja pomoći će nam da saznamo kako na bolji način da planiramo i djelujemo s ciljem da unaprijedimo okruženje djece“, kazao je pomoćnik direktorice Uprave za statistiku Vuk Čađenović na regionalnoj konferenciji u Beranama, u okviru proslave 30-godišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje dr Senad Begić, kazao je da bez obzira što su mnogi indikatori povezani sa zdravstvenim stanjem, navikama i ponašanjem u vezi sa zdravljem znatno bolji u sjevernom regionu nego u ostatku države, takva situacija, navodi on, nije slučaj kada se radi o testiranju na HIV.

„Uprkos postojanju razvijene mreže i servisa za besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje i savjetovanje o HIV-u, na sjeveru države je ovu mogućnost iskoristilo samo 0,9% ispitivanih muškaraca i 0,2 odsto ispitivanih žena starosti 15-49 godina“, kaže dr Begić.

Kao i prethodno, ovo MIKS istraživanje uključilo je posebnu anketu za domaćinstva u romskim naseljima.

„Podaci o djeci koja žive u romskim naseljima pokazuju da se ona ne samo suočavaju sa istim izazovima kao i djeca u drugim djelovima zemlje, već su i dodatno uskraćena u smislu ranih brakova, nižih stopa pohađanja osnovnog i srednjeg obrazovanja, većeg siromaštva, itd. Stoga, dodatna pažnja se mora posvetiti ovoj djeci, jer sva djeca imaju jednaka prava“, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali.

Podaci dobijeni iz MIKS istraživanja koriste se za procjenu napretka Crne Gore u postizanju Ciljeva održivog razvoja i relevantne nacionalne strategije, kao i napretka zemlje u sprovođenju Konvencije UN-a o pravima djeteta. Ovo istraživanje je u Crnoj Gori posljednji put sprovedeno tokom 2013. godine.

MIKS istraživanje koje je MONSTAT u Crnoj Gori tokom 2018. sproveo uz tehničku pomoć UNICEF-a i finansijsku podršku Vlade Crne Gore, UNICEF-a i UNHCR-a, jasno ukazuje na oblasti u kojima je potrebno dalje raditi, a one se prvenstveno odnose na rani razvoj djece, zaštitu djece od nasillja, obrazovanje, zdravlje i život u čistom okruženju.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply