Počela je sezona vaški u školama i vrtićima: Evo kako ih se otarasiti

S jeseni i početkom nove školske godine u vrtićima i školama pojavljuje se vašljivost koja izaziva očaj među djecom i roditeljima jer su ovi sitni paraziti uporni i teški za iskorjenjivanje.

Ukoliko se u školi ili vrtiću pojave vaške, važno je prijaviti slučaj nastavnicima ili vaspitačima i odmah krenuti s tretiranjem praškom ili šamponom koji djeluje na njih.

Ipak, bez panike. U apotekama nikad nije bio raznovrsniji izbor sredstava za bitku protiv dosadnih vašaka, ali i učinkovitih preparata za prevenciju, posebno sprejeva na bazi lavande koja, kako kažu stručnjaci, odbija ove naporne parazite.

Kako ih otkriti? Vaške izgledom podsjećaju na sjemenke susama, a prenose se kada se djeca dodiruju glavama, ali i zbog posuđivanja kapa, šalova, kopči i gumica za kosu, jastuka i sl. Ukoliko dijete češka glavu ili ima osip iza uha, uz kosu ili na zadnjoj strani vrata, to bi mogli biti znakovi infekcije ušima.

Stručnjaci podsjećaju kako je i nakon tretmana šamponom ili drugim sredstvom bitno temeljito pročešljati kosu jer ta sredstva uništavaju uši, ali ne i gnjide.

Naime, bitno je istrijebiti kako odrasle vaške, tako i njihova jajašca!

Vaške i gnjide najbolje se uklanjaju mehanički, dakle strpljivim iščešljavanjem malih djelova kose gustim češljem, a korisno je i obilno nanijeti regenerator, najbolje kremasti (ali možete koristiti i različita ulja, poput maslinovog, bademovog ili baby ulja) jer se on zalijepi za vašku da se ne kreće po kosi. Treba samo temeljito i strpljivo češljati.

Sirće (alkoholno ili jabučno) takođe je učinkovito u ratu s vaškama – kad se osuši nakon tretmana sirćem nanesite ulje i temeljito očistite kosu. Tjeme zatim treba prekriti kapom za tuširanje ili peškirom i pričekati bar osam sati ili preko noći, koliko bi trebalo da prođe dok se vaške ne uguše zbog ulja. Nakon šamponiranja kosu osušite fenom: toplina takođe može djelovati na jajašca.

Ne treba zaboraviti ni na čišćenje svih mjesta s kojima je kosa bila u kontaktu: posteljinu je dovoljno oprati na normalnoj temperaturi, ne treba je otkuvavati, a naslone na kauču i foteljama, isto kao i sjedišta u automobilu, dovoljno je usisati.

Plišane igračke koje se ne smiju prati zatvorite u plastičnu kesu na bar dvije sedmice da se vaške, ali i jajašca koja bi se mogla izleći, uguše.

Četke za kosu i češljeve dovoljno je staviti u kesu i preko noći u zamrzivač.

Premda se uvriježilo mišljenje da se uši pojavljuju kod osoba koje ne vode računa o higijeni, pa se zbog toga mnogi roditelji boje osude i stide se da prijave njihovu pojavu, treba naglasiti da to nije tačno.

Vaške u kosi dakle nijesu znak manjkave higijene, njih može dobiti svako od nas, a kako bi se izbjeglo širenje, stručnjaci ponavljaju da se protiv njih tretiraju svi članovi porodice.

Izvor: tportal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply