Svečano otvoren Dnevni centar u Budvi

Budvanski Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju svečano je otvoren u srijedu, čime je grad napokon, dobio ovu ustanovu, na koju su prije svega čekali roditelji djece sa smetnjama u razvoj

Kako su naveli iz budvanske opštine, riječ je o socijalnom servisu gdje djeca mogu da se druže sa svojim vršnjacima, učestvuju u grupnim radionicama i individualnim programima uz pomoć stručnog osoblja, od fizioterapeuta, logopeda, defektologa, psihologa, do medicinskih sestara i njegovatelja.

“Ovo je veoma važan dan za Opštinu Budva i sve njene građane, jer će od danas naši najmlađi sugrađani dobiti adekvatan prostor u kojem će kroz igru i obrazovanje, stručnu pomoć i ljubazno osoblje, osjetiti da brinemo o njima. Dnevni centar biće njihova kuća i zajednica, njihov prostor za igru i učenje, druženje i zabavu. Ova ustanova predstavlja stručnu pomoć roditeljima u brizi o djeci, ali i važnu kariku u vaspitnom i obrazovnom sistemu grada”, kazao je predsjednik opštine Marko Carević.

On očekuje da će Dnevni centar biti i druga kuća za malog Petra koji je Budvane nedavno i ujedinio i učinio dobrim ljudima.

“Iako se na kraju sve završilo na najbolji mogući način neka to bude upozorenje svima nama da povedemo više računa o našim najmlađima i o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Opština je u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom, podstaknuta tim događajem kroz donaciju na koju smo izuzetno zahvalni, obezbijedila moderne uređaje – 15 pametnih satova koje smo namijenili djeci sa autizmom”, kazao je Carević.

Kako je pojasnio, ovi uređaji omogućavaju roditeljima i zaposlenim u Dnevnom centru da komuniciraju sa djecom i prate njihovu lokaciju i aktivnosti preko mobilne aplikacije.

“Na ovaj način povećaćemo njihovu bezbjednost i znati njihovu lokaciju u svakom trenutku”, rekao je on.

Zahvaljujući se Opštini i svima koji su doprinijeli da centar bude otvoren, v.d. direktorica Dnevnog centra Ivana Mihović kazala je da je riječ o izuzetno značajnoj instituciji za Budvu i da bi Centar trebalo da pomogne ne samo djeci, već i njihovim roditeljima.

“Oni dobijaju dodatno vrijeme da se posvete drugoj djeci, ali i sebi”, istakla je Mihović, koja očekuje da će Dnevni centar promijeniti i odnos zajednice prema djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply