Štampar Makarije dobija još 140 kvadrata za nastavu i produženi

Podgorička Osnovna škola “Štampar Makarije” dobila je na korištenje novih 140 kvadrata njenoj neposrednoj blizini i to za organizaciju nastave, a dodatni prostor će imati i za produženi boravak.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da se radi o malom dijelu “srednjoročnih koraka za rješavanje pitanja prebukiranosti ove škole”, jer se u pitanju jedna od najvećih obrazovno-vaspitnih ustanova Crnoj Gori po broju upisane djece.

Očekuje se da ova škola bude rasterećena, između ostalog, i planiranom gradnjom nove škole u Tološima i u City kvartu.

“Drago nam je da smo uspjeli u saradnji sa Ministarstvom prosvjete završimo i ovaj dio posla, koji je veoma važan za ovako veliku školu. Dvostruka korist je i to što ćemo ovim novim prostorom za produženi boravak, istovremeno osloboditi prostor unutar same zgrade škole, koji će onda biti iskorišćen za organizaciju nastave”, rekla je direktorica škole Nataša Vlahović.

Obezbjeđivanje dodatog prostora za produženi boravak ovoj školi, kao i Oktoihu na Zabjelu predložilo je Udruženje Roditelji, kako dio riješenja promblem velikog broja roditelja djece u prvom i drugom razredu koju nijesu imali mogućnost da ostavlju djecu samu kod kuće, kod rodbine ili u privatnim boravcima. Ovaj model, koji predviđa da lokalne ili dražavna uprava ustupi na besplatno korištenje poslovne prostore koji se nalaze u blizini škola, iniciran je prošle godine i upućen Ministarstvu prosvjete kao rješenje za sve škole koje imaju nedostatak prostora za produžene boravke. Kao takav nije prihvaćen uz obrazloženje da se sa lokanim uprava već sarađuje u dijelu ustupanja prostora ali za vrtiće. Nakon toga je Udruženje onim školama, u vezi sa kojim su se obraćali roditelji, ukazujući da nemaju organizovanog produženog boravka zbog nedostatka prostora, ove predloge dostavilo.

Iz Ministarstva poručuju i da ubrzano rade na pripremi škole, ali i vrtića u City kvartu.

“Upravo se ruši objekat na tom potezu, a u narednih mjesec dana ćemo poslati zahtjev za raspisivanje konkursa za idejno rješenje kako vrtića, tako i škole. Škola je vrijedna oko pet miliona eura, a vrtić preko 3,5. Kada je riječ o školi u Tološima, konkurs je u pripremi, a procijenjena vrijednost škole je ne manja od šest miliona eura”, kazali su Vijestima iz prosvjetnog resora.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply