Ne prebacivati jedno drugom i naći vrijeme za sebe

Svim mladim parovima treba objasniti da je brak partnerski odnos koji podrazumijeva mnogo truda u svim aspektima, između ostalog i u održavanju kuće, i kuvanju ručka, čuvanju djece, vođenju i vraćanju iz škole, na različite aktivnosti, stimulisanju njihovog razvoja, ali i pronalaženju vremena za sebe, smatra psihološkinja Lidija Mirković.

Prema njenim riječima, za očuvanje porodice mnogo je važno da partneri ne prebacuju jedno drugome zbog neizvršenih obaveza, ali i da nađu vrijeme jedno za drugo.

„Zaboravimo zašto smo sve to počeli, pojedu nas neke obaveze. I onda počinje to premetanje ti nisi uradio ovo, ja nisam uradila ono, koje je potpuno besmisleno“, kazala je Mirković u emisiji Boje jutra na TV Vijesti. “Onda kada počnu mjerenje, podjele i spisak stvari koje neko treba da uradi, brak neće izdržati”.

Mirković objašnjava da, ako je odnos između partnera kvalitetan, ta komunikacija neće postojati, osim u onom smislu ‘Hoćeš li mi pomoći da…?’.

Bračni par Miranović, koji ima dvoje male djece, podijelio je kako funkcioniše njihova svakodneva porodična rutina. Oni kažu da i pored svih obaveza, koje dijele, nađu vrijeme da se posvete jedno drugom.

Tanjin dan počinje oko 15 do 6. Prvo sprema doručak i užinu za školu, potom priprema garderobu za djecu, a onda se ona sprema za svoj posao i kreće u 10 do 7. U 15 sati, kada završi s poslom, okupljaju se i ručaju, a nakon toga pomaže djeci oko domaćeg zadatka. Jedno dijete ide na ples, a drugo na gimnastiku. Nakon svega toga, kaže Tanja, sprema ručak za naredni dan, posprema kuću, ali i provodi vrijeme sa djecom koje nema veze sa školom i drugim obavezama.

Njen suprug, Žarko, budi se prije nego ona ode na posao i dovršava ono što je ona pripremila – daje djeci doručak, oblači ih i vodi u školu. Kada odvede djecu u školu, on ide na  posao.

Kući pomaže ako nešto treba, ali dodaje da što god da uradi „to nije dobro“.

Tanja objašnjava da obaveze dijele, pa je, na primjer, Žarkova obaveza odvođenje djece kod ljekara, a kada su bolesni slobodan dan uzimaju nekada ona, nekad on.

„Tu stvarno imamo nekakav dogovor. Pomažemo jedno drugom u odgajanju zajedničke djece“, kaže ona.

Tanja smatra da se stvari mijenjaju posljednjih godina, da više nije sramota da tata gura kolica, promijeni pelenu, povede dijete kod ljekara, raširi veš…

„Sve što uradiš za porodicu dvostruko se vrati. Nema većeg zadovoljstva nego vidjeti djecu zadovoljnu, kad su oni zadovoljni, zadovoljni smo i mi svakako. Sve to uvijek može malo bolje naravno“, kaže ona.

Psihološkinja Mirković podsjeća da je podjela na muške i ženske poslove stara koliko i svijet i da ju je neko osmislio kako bi nešto funkcionisalo.

„To je podjela posla oko najvažnijih stvari u životu, kada stvorimo porodicu onda smo obavezni da tu porodicu podižemo“, dodaje ona.

Žarko kaže da je podjela posla u porodici normalna stvar i da bez toga ne može funkcionisati.

Smatra da svaki par svojoj djeci predstavlja primjer i da to utiče na to kako će oni kasnije funkcionisati u svojoj porodici kada je budu imali.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply