O čemu da povedete računa kad izađete iz porodilišta

Postporođajni (postpartalni) period počinje nakon rađanja bebe i traje šest do osam sedmica. Tokom tog perioda žensko tijelo prolazi kroz niz promjena i postepeno se vraća u prethodno stanje.

Kao i kod promjena tokom trudnoće, i postporođajne promjene su različite za svaku ženu. Dešavaju se i na fizičkom i na psihičkom planu jer je ovaj period zapravo period prilagođavanja na materinstvo i roditeljstvo, kao i na sve ono što to nosi. Partneri se susrijeću sa potpuno novom ulogom – roditelja – u kojoj uče kako da brinu o novorođenčetu, ali i kako da funkcionišu u izmijenjenoj porodičnoj zajednici. To je istovremeno trenutak kada se uloge preraspoređuju pa je zato važno da se dogovore oko podjele dužnosti.

Koliko na prvi pogled izgleda važna briga o novorođenčetu, toliko je važna i briga o majci u tom periodu. Žene prvenstveno treba da brinu o sebi i tome kako da što prije povrate svoju energiju, tako što će se puno odmarati i pravilno se hraniti. Iako će provoditi mnogo vremena sa bebom, izuzetno je važno da mame što prije organizuju mrežu pomoći i podrške, prvenstveno partnera, a onda i drugih bližnjih.

Roditelji ubrzo shvate da bebe imaju različiti dnevni i noćni ritam od odraslih. Novorođenče se u prosjeku budi na tri sata, često i na dva (a neki spavaju i kraće!) zbog potrebe za hranjenjem (sisanjem), presvlačenjem, kao i nošenjem i maženjem. U prvim danima po dolasku bebe kući zavlada euforija i čini se da je tako malo potrebno za njenu njegu, ali taj utisak brzo izblijedi kada ga zamijene neprospavane noći koje kod roditelja izazivaju umor i iscrpljenost. Često se dešava da osam sati sna nećete moći da vežete u kontinuitetu i po nekoliko mjeseci od rođenja bebe, a do tada evo nekoliko predloga koji mogu biti od pomoći kako biste uspjeli da se odmorite sada kada vam je odmor najpotrebniji.

– U prvih nekoliko sedmica majka treba da bude oslobođena svih obaveza osim hranjenja bebe kao i njene njege i brige o sebi.
– Spavajte kada beba spava. Ukoliko vam to ne polazi za rukom dovoljno je i da zadrijemate na nekoliko minuta više puta u toku dana ili samo zatvorite oči i mislite na nešto lijepo.
– Štedite se, pa je svakako predlog da stavite bebin krevetac pored vašeg zbog čestog ustajanja i hranjenja u toku noći.
– Sami odredite ko će vam dolaziti u posjetu u prvim danima. Savjet je da to u početku budu najbliži, a i kada vam dođu prijatelji i familija u posjetu majka ne treba da osjeća obavezu da bude sa njima, već da se slobodno izvini i ode da nahrani svoju bebu, pa i dremne ako osjeća potrebu.
– Izađite napolje svakog dana bar na kratko. Možete ići u duže šetnje ili početi sa postporođajnim vježbama ako imate dozvolu ginekologa.
– Tijelo je svakako pretrpjelo određene promjene kako u trudnoći tako i za vrijeme porođaja. Pa tako porodilja mora da se odmara i vodi računa o svojoj njezi i ishrani. Bez obzira na to koliko ste kilograma dobile u trudnoći, nakon porođaja nije poželjno držati dijete već ishrana treba da bude bogata i raznovrsna kako biste bile aktivne i zdrave za svoju bebu i brigu o njoj. Osim toga, raznovrsna ishrana doprinosi proizvodnji mlijeka i uspješnom dojenju.

Izvor: Fit Zdrava Mama

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply