Koje vrste pomoći su dostupne za djecu i roditelje u procesu razvoda?

Različite osobe iz različitih razloga ulaze, ostaju i/ili izlaze iz braka. Neki razlozi su socijalno podržani, a neki nijesu i to često utiče na mogućnosti za traženje i dobijanje podrške i pomoći.

Pomoć savjetnika ili porodičnog psihoterapeuta korisna je onda kada partneri imaju različit doživljaj partnerskog odnosa, osjećaj nezadovoljstva kvalitetom partnerskog odnosa, različita uvjerenja kako se živi u paru, o partnerskoj relaciji (što je dobro i važno za njih kao par), doživljaj gubitka podrške, saosjećanja, ljubavi, povjerenja, razumijevanja, emocionalne udaljenosti. Ili kada imaju probleme u seksualnom funkcionisanju, uspostavljanju balansa između individualnosti (imam/nemam pravo na privatnost, da nešto radim sam/sama) i zajedništva (zajednički provedeno vrijeme/aktivnosti); u poštovanju različitosti (u ponašanju, vjerovanjima, odnosima); dijeljenju obaveza; sa vanbračnom vezom. Ili kada ne čuju jedno drugo, kada ne mogu zajednički da rješavaju probleme ni da postignu kompromise, kada su fiksirani za temu konflikta, kada komunikaciju koriste za pojačavanje tenzije i sukoba.

Nekada se dešava da se partnerski odnos prepliće sa roditeljskim, pa nerijetko može doći do manipulacije djecom, što kod djece može izazvati tugovanje zbog roditeljskih svađa, emocionalne i probleme u ponašanju.

Pročitajte više na sajtu naše SOS Roditeljske linije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply