Program prvog dana Otvorenih dana nauke

Sponzorisana objava

Deveti Otvoreni dani nauke, u organizaciji Ministarstva nauke, biće svečano otvoreni u utorak, 1. oktobra, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Festival će otvoriti ministarka nauke dr Sanja Damjanović. Te večeri posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu Bio kosmos, tehnologija i umjetnost, učestvuju u programima Veče sa zvijezdama i Virtuelna stvarnost.

Izložbu Bio kosmos, tehnologija i umjetnost u Dvorcu Petrovića ove večeri moguće je pogledati od 19 i 30 do 20 sati i 30 minuta.

Usavršavanje tehnologije i njen progres olakšali su život čovjeka i njegove svakodnevne potrebe, ali i otvorili nova pitanja vezana za budućnost čovječanstva. Ipak ostaje pitanje da li se može bez napredne tehnologije i koliko je njena primjena zaista neophodna.

“Jedan dio odgovora pronaći ćemo u napretku ostvarenom u oblasti fizike i hemije koji je uslovio ovladavanje novim tehnologijama koje su direktno povezane sa naučnim probojima u ove dvije fundamentalne nauke. Sada smo konačno u mogućnosti da u potpunosti odgovorimo na brojna pitanja, i ne samo to već i da se, zahvaljujući novim tehnologijama vizuelizacije, pružila šansa i onima koji nijesu upućeni u nauku o životu da shvate kako se to ćelija dijeli, kako se ćelije kreću, kako ćelije našeg imunog sistema „jedu“ bakterije i viruse, kako se razvija embrion, kako izgledaju mikro i nano strukture koje su osnova života”, navodi se u programu Dana nauke.

Slike koje čine izložbu prikazuju unutrašnju prirodu živog svijeta i daju vam mogućnost da zavirite u taj kosmos. A priroda, pa samim tim i život, uvijek poseže za jednostavnim i elegantnim rješenjima u kojima se krije ljepota koja je do sada bila rezervisana samo za one najupornije.

“Ne dozvolite da vas zavara estetika slika (koja je takva opet zahvaljujući tehnologiji), nijesu one napravljene da vam se svide, one su takve jer otkrivaju suštinu, jer priroda, kao što smo već rekli, uvijek teži jednostavnosti i elegantnim rješenjima, a kad god nije tako onda to znači da nijesmo blizu pravog odgovora za kojim tragamo”, dodaje se u programu.

U sklopu izložbe Bio kosmos, tehnologija i umjetnost biće predstavljene i četiri umjetničke cjeline sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerziteta Mediteran.

___________________________

Serija crteža “Kod” autorke Katarine Laković

Svaki čovjek negdje duboko u sebi, svojoj podsvijesti, ima zapisan “kod” o sopstvenom nastanku kao i nastanku svega što ga okružuje i cjelokupnog kosmosa. Autorka je u seriji crteža, pustila podsvijest i misli da kroz linije, površine, tačke i ostale elemente, predstavi svoje viđenje koda u kome se mogu pronaći sličnosti sa ćelijama, mikroorganizmima, do podsjećanja na planete, univerzum, svih dešavanja u prirodi kojih smo svjesni i nesvjesni.

___________________________

Instalacija “Sinart” Osmana Zaimovića

Posjetioci imaju priliku da uživo prisustvuju kreiranju jedinstvenih umjetničkih djela pomoću inovativne tehnologije današnjeg savremenog doba, uređaja Sinart koji funkcioniše na principu mehaničke sinestezije.

Autor instalacije kreirao je uređaj Sinart koji je sastavljen od senzora za zvuk, elektromotora, klatna i posude sa bojom. Emitovanjem zvuka u prostoriji, senzor za zvuk na ovom inovativnom uređaju daje signal za pokret. Ovaj pokret pravi motor na kome je okačeno klatno koje drži posudu sa bojom, ostavljajući trag na slikarskom platnu nalik putanji atoma.

___________________________

Performans “Igrač ili posmatrač” Dženane Mušović

Autor ovog zanimljivog performansa će vas podstaknuti da razmislite da li ste u životu samo “posmatrači” koji prihvataju ono što im tehnologija nameće i dozvoljavate da budete robovi savremenih trendova ili ste “igrači” koji inovacije preusmjeravaju u svoju korist.

Performans se odvija u realnom svijetu jer problem nije prisutan na slici ili fotografiji već u nama samima. Performans prikazuje izlazak iz slike koja predstavlja mrežu linija koje nam ne dozvoljavaju da napravimo promjene. Linije mogu biti i kablovi koji nam ne dopuštaju da napustimo naša četiri zida i iskoristimo život na što bolji način.

____________________________

Izložba fotografija Lumen Print

Fotografija je dijete vremena prosvjetljenja i industrijalizacije. U teoriji, fotografija se zasniva na tehnici emitovanja i registrovanja svijetla, zato tehnika Lumen printa predstavlja najčistiji oblik fotografije.

Ova izložba sastavljena je od radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti koji se po prvi put susreću sa ovom tehnikom. Kroz njihov rad, proces i eksperimentisanje oni će predstaviti ne samo ovladavanje i ispitivanje ove tehnike, već i samu suštinu fotografije i svjetlosti.

Ovaj program realizuje Ministarstvo nauke u saradnji sa Evropskom organizacijom za molekularnu biologiju i Fakultetom vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran.

____________________________

U 20 sati, u parku kod Dvorca Crnogorsko astronomsko društvo Podgorica i Savez radio amatera Crne Gore realizovaće program Veče sa zvijezdama.

U nebo često gledate, posebno noću. Ako se pitate kako zaista izgledaju zvijezde, kakav je njihov oblik, kako sijaju uveče na maloj udaljenosti, imate priliku da to sada i saznate!

Crnogorsko astronomsko društvo Podgorica i Savez radio amatera Crne Gore i ove godine organizuju izuzetno zanimljiv astronomski program. Kroz ovaj program posjetioci će imati priliku da posmatraju noćno nebo i to kroz nekoliko teleskopa, kao i da razgovaraju sa astronomima.

Kontakt za zakazivanje termina: [email protected]

*Program može biti pomjeren usljed neadekvatnih vremenskih prilika.

__________________________

Od 20 do 21 sat, takođe u parku, kompanija 212com realizovaće program Virtuelna stvarnost.

Edukativnom simulacijom tim kompanije 212com pokušaće da objasni šta je to virtuelna stvarnost kroz doživljaj posjetilaca na licu mjesta.

Virtuelna stvarnost je tehnologija koja omogućava da se postojeće i nepostojeće stvari definisane i smještene samo u računarskoj memoriji mogu vidjeti, čuti, dodirnuti i osjetiti na neki drugi poseban način.

Posjetioci će imati priliku da se kroz edukativne radionice upoznaju sa upotrebom alatki za „crtanje“ i dizajn u virtuelnoj stvarnosti, kao i da pogledaju najistaknutija umjetnička djela na jednom mjestu kroz VR simulaciju Museum of Fine Arts.

Ovogodišnji festival Otvoreni dani nauke pod nazivom Tehnologija i razvoj društva, održava se od 1. do 5. oktobra i to programima u 10 crnogorskih opština – Baru, Cetinju, Danilovgradu, Kotoru, Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, Plužinama, Šavniku i Žabljaku.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply