Ovih dana novi konkurs Fonda za talente

Sa prošlogodišnje dodjele nagrada (Foto: Ministarstvo prosvjete)

Ministarstvo prosvjete raspisaće ovih dana novi konkurs za raspodjelu novca iz Fonda za talente najboljim đacima i nastavnicima. U Fondu ima novca za oko 500 najboljih, a nagrade će iznositi po 1.000 eura.

Sekretar Ministarstva prosvjete Omer Mehmedović za Vijesti je kazao da će konkurs trajati dvadesetak dana, a da će odluka o nagrađenima biti donijeta najkasnije do kraja novembra.

“Konkurs će biti objavljen na sajtu Ministarstva, u dnevnim novinama, te na vidnom mjestu u školama, a njih će pratiti i opsežna komunikacija Ministarstva prosvjete, kako bi vijest stigla na što više adresa. On će se i ove godine odvijati pod sloganom Za odličan pet koji je vjerujem, uz Stručno je ključno, obilježio rad Ministarstva u prethodnih nekoliko godina. Prosjek nagrada će iznositi 1.000 eura, a pojedine će i ove godine ići i do 2.000 eura”, kaže Mehmedović.

Napominje da su pojedini kriterijumi mijenjani i apeluje na zainteresovane da pažljivo prouče nova pravila.

Kriterijumi za učenike se odnose na uspjeh u školi, nagrade na takmičenjima u prethodnoj godini, osvojenu medalju na državnom sportskom takmičenju u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza u prethodnoj godini, članstvo u reprezentaciji, članstvo u učeničkom parlamentu, vannastavne aktivnosti… Time se, kako kažu uu Ministarstvu, pokazuje da su i dalje čvrsto na poziciji da ne treba vrednovati samo i isključivo uspjeh u školi, već čitavu lepezu talenata i interesovanja djece.

Kriterijumimi za nastavnike su prošireni, pa će se vrednovati autorstvo i recenzija udžbenika, učešće u komisijama za izradu predmetnih programa i obrazovnih programa, izvođenje nastave na stranom jeziku, mentorstvo učenicima koji su osvojili neko od prva tri mjesta na takmičenjima,…

“Drugim riječima, kriterijumi su razrađeni tako da cijenim da svako ko je ostvario značajnije rezultate u prethodnoj školskoj godini, ima priliku da se prijavi. Naglašavam takođe već sada, jer smo imali i takvih pitanja prošle godine, da kriterijume naravno nije potrebno ispuniti kumulativno, jer bi malo ko mogao da zadovolji baš svaki, već se bodovi sakupljaju u skladu sa time koji kriterijum od datih zadovoljite”, naglasio je Mehmedović.

Podsjetio je na to da je Fond uspostavljen kako bi se razvilo sistemsko nagrađivanje najboljih.

“Crna Gora ima ogroman broj talentovane djece u raznim oblastima, ali i posvećenih nastavnika, i Ministarstvo prosvjete cijenilo je da ima obavezu da se prema svima njima odnese na isti način, odnosno da za sve njih uspostavi jednake i prije svega javne kriterijume, po osnovu kojih će biti nagrađivani”, kaže Mehmedović.

Prema njegovim riječima, u Ministarstvu su posebno ponosni na prošlu godinu, koja je bila prva godina primjene priče o Fondu i kada su dodijelili oko 500 nagrada najboljim nastavnicima i djeci.

“To je bilo potpuno novo iskustvo za sve nas, i iako je bila prva godina primjene, ispostavilo se da je riječ o odličnoj inicijativi, te da je postupak selekcije bio kvalitetan. Ovo posebno uzevši u obzir da su svi relevantni predstavnici prosvjete, ali i sindikata, CANU, nevladinog sektora i mnogi drugi, bili u komisiji i time garantovali ozbiljan pristup temi”, zaključio je Mehmedović.

I ove godine jedan dio nagrada iz Fonda biće dodijeljen po automatizmu.

“To znači nezavisno od konkursa, a radi se o đacma koji su ovojili neko od prva tri mjesta na državnom takmičenju u organizaciji Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje, te na međunarodnom takmičenju u koordinaciji Ispitnog centra”, kazao je on.

Ove nagrade kretaće se od 500 do 1.500 eura, a za međunarodna od 1.200 do čak 2.000 eura.

“Meni lično, ali i Ministarstvu je posebno važno, to što smo baš kao i prethodne godine, ovom poslu pristupili tako da čitav postupak bude potpuno jasan i jednak prema svima. Ovo je nešto što je velik motivacioni mehanizam za mnoge nastavnike i djecu, te u tom smislu nećemo sebi, niti bilo kome drugome, dozvoliti da proces teče bilo kako osim onako kako treba: otvoreno, jasno, precizno i profesionalno”, poručio je Mehmedović.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply