U Crnoj Gori od malignih bolesti oboljelo 24 djece

Foto: rtcg.me

U Crnoj Gori od malignih bolesti oboljelo je 24 djece, od čega je dječaka duplo više nego djevojčica, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Specijalista socijalne medicine IJZCG Biljana Bajić je povodom obilježavanja Zlatnog septembra, mjeseca nade i podrške za djecu koja se liječe od raka, kazala da su od ukupnog broja oboljelih oko 66 odsto dječaci, a oko 33 odsto djevojčice.

Prema njenim riječima, vodeće dijagnoze u populaciji su leukemija, maligni tumori mozga i kostiju i limfomi.

“Kada govorimo o globalnom poređenju učestalost obolijevanja karcinoma kod djece je manja nego kod odraslih, a i procenat preživljavanja je značajno veći”, istakla je Bajić.

Ona je dodala da u državama sa visokim prihodima procenat preživljavanja prelazi 84 odsto i u stalnom je poboljšanju.

Prema njenim riječima, procenat preživljavanja rasta i u državama sa manjim prihodima, posebno tamo gdje postoji nacionalna i međunarodna podrška, ukazuje na značaj udruženog djelovanja segmenata društva kako bi taj problem postao prioritet zdravstvenih pitanja država.

Ona je navela da prevenciju treba početi od začeća, jer buduće majke i trudnice trebaju da vode računa o zdravlju.

Trudnice, kako je pojasnila Bajić, trebaju da vode računa o načinima ishrane, fizičkoj aktivnosti, da ne upotrebljavaju alkohol i duvanske proizvode, kao i psihoaktivne supstance.

“Redovan odlazak na kontrole kod izabranih doktora i pridržavanje svih savjeta pomoćiće im da izbjegnu faktore rizika koje mogu ostaviti posljedice na njihovo potomstvo”, rekla je Bajić.

Nakon porođaja, istakla je Bajić, dojenje je još jedan vid prevencije i djeca treba da se uče zdravom ponašanju, jer nezdrave navike i stilovi života od malih nogu mogu imati posljedice.

Prema njenim riječima, roditelji treba da zajedno sa svima ostalima da prave zdravo okruženje u kojem će djeca biti zaštićena od različitih hemijskih i fizičkih agensa.

“IJZ se pridružuje globalnoj kampanji Zlatni septembar, koja poziva da se u znaku podrške bar jedan dan u tom mjesecu građevine, spomenici i mostovi označe zlatnom bojom“, kazala je Bajić.

Ona je istakla da će zgrada IJZ u posljednjoj sedmici septembra, od ponedjeljka do petka biti osvijetljena reflektorima zlatne boje u znak podrške oboljeloj djeci.

Predstavnica Udruženja roditelja djece oboljele od kancera Fenix, Dijana Stojanović, kazala je da oni tokom cijele godine pružaju podršku porodicama djece koje su na liječenju, kao i onima koji su završili sa liječenjem.

Februar i septembar su mjeseci u kojima se, kaže ona, upućuje javni poziv da se svi uključe i budu podrška oboljeloj djece i njihovim porodicama.

“Po podacima IJZ neki prosjek oboljele djece je oko 20, ali na osnovu nekih tendencija taj broj raste“, kazala je Stojanović.

Svakoj porodici, navodi ona, nezavisno od toga da li se liječe u inostranstvu ili u Crnoj Gori, potrebna je materijalna ili savjetodavna podrška.

Ona je dodala da je NVO Feniks renovirala kompletno odjeljenje hematoonkologije u Podgorici.

Prema njenim riječima, djeca sada mogu jedan dio liječenja da provode u Crnoj Gori, ali u većini slučajeva preostali dio se obavlja u Beogradu.

„U inostranstvo odu djeca koja idu na transplataciju, i to u Njemačku, jer tamo postoji veća šansa za uspjeh“, zaključila je Stojanović.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply