Sjutra o značaju podrške oba roditelja

 

Na novom okupljanju Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama, u četvrtak, 26. septembra, biće razgovarano o tome koliko je važno za dijete da su oba roditelja dio njegovog života nakon razvoda i kako mu/joj olakšati privikavanje na novu životnu situaciju.

Dijete i nakon razvoda treba da ima oba roditelja i da ih tako i doživljava, da su oboje tu i da nije jedno od njih krivo što se “rasturila porodica” ili “što je ostavio drugog roditelja samog”.

Situacija u kojoj dijete počne da se brine oko odnosa samih roditelja je veoma štetna za njega/nju.

“Dijete se tu ne pita a ima doživljaj kao da bi moglo nešto da promijeni. To je za dijete veoma teška situacija. Zato izbjegavajte da pred djetetom optužujete jedno drugo i da govorite da je neko želio, a neko ne, razvod, već djetetu predstavite da je razvod sporazuman i toga se držite i ubuduće”, poručuju iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama udruženja Roditelji.

Roditelji će biti u prilici da sa Timom za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama razgovaraju o tome šta mogu da urade kako bi umanjili posljedice koje razvod može ostaviti na dijete i olakšaju mu proces razvoda i privikavanje na novu životnu situaciju.

Tokom dva sata, koliko traje okupljanje, roditelji će moći da podijele svoja iskustva, dobiju podršku, ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Oni najavljuju da će uskoro početi sa okupljanjem i u Nikšiću.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Leave a Reply