Dva časa fizičkog vaspitanja nijesu dovoljna za pravilan razvoj djece

Foto: Iluistracija

Dva do tri časa fizičkog vaspitanja sedmično nijesu dovoljna fizička aktivnost za djecu, smatra profesor fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi “Radojica Perović”, Nenad Živković, i dodaje da bi djeca trebalo da budu fizički aktivna i van škole.

“Šesti razredi imaju 3 časa sedmično, dok 7,8. i 9. imaju dva časa nedeljno, što svakako nije dovoljna fizička aktivnost. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje minimun 2 sata fizičke aktivnosti dnevno, za njihov uzrast. Samim tim moraju da zavole spot i moraju sami da se aktiviraju ispred zgrade, ispred kuće, u školicama sporta”, kaže on.

Živković smatra i da bi roditelji trebalo da podignu svijest djece o fizičkoj kulturi i da i oni budu fizički aktivni, da budu model svojoj djeci.

Dodaje da nastavnici fizičkog vaspitanja treba da budu model ponašanja i da pokažu djeci kako se voli fizičko vaspitanje i sportove.

“Truditi se svim silama, na svaki način, da djeca zavole sport da bi se, prije svega, i mentalno i fizički pravilno razvijala”, poručuje Živković.

Prema njegovim riječima, kroz dva časa sedmično ne mogu se ispraviti brojni deformiteti koje uočavaju.

Navodi da su zbog malog fonda časova nastavnicima fizičkog vaspitanja često “vezane ruke”, ali kako kaže, bore se koliko mogu da djeci ukažu na problem i da im kažu kako da ga isprave.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply