Ministarstvo prosvjete tvrdi da nema nadležnosti da organizuje prevoz

Foto: Vijesti/Jadranka Ćetković

Ministarstvo prosvjete saopštilo je, povodom protesta u vezi sa prevozom đaka iz Murina do beranskih škola, da ono nema nikakve nadležnosti u vezi sa organizacijom gradskog i međugradskog prevoza i linija.

Roditelji i đaci iz Murina blokirali su jutros u devet časova magistrani put Murino-Berane, u znak protesta zbog neriješenog prevoza 62 učenika do 36 kilometara udaljenih Berana.

“Riječ je o nadležnostima opština i drugih organa koje se bave prevozom, dok Ministarstvo participira u cijeni karte. Ovo ističemo ne kako bi se prebacivala odgovornost, jer smo nažalost bili svjedoci toga u prethodnim danima čak i previše, već da bismo, na samom početku, razjasnili propise i olakšali komunikaciju”, kazali su iz ovog resora.

Navode da lokalna samouprava obavlja poslove u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva, poput obezbjeđenja gradskog i prigradskog saobraćaja.

“Redovno odvijanje obrazovno-vaspitnog procesa svakako jeste javni interes. U međumjesnom saobraćaju učenici ostvaruju ovo pravo koristeći javni prevoz”, kazali su iz Ministarstva.

Saopšteno je da u izuzetnim slučajevima, ukoliko prevoz nije organizovan ili ne odgovara potrebama učenika, on može biti u organizaciji Savjeta roditelja, kome je data mogućnost da zaključi ugovor sa prevoznikom.

“Stoga cijenimo da bi najbolje rješenje bio dogovor nadležnih opština sa prevoznicima i savjetom roditelja uz asistenciju škole. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete ipak, iako nije nadležno za organizaciju prevoza, odlučilo da finansira nabavku 30-ak školskih vozila vrijednih skoro dva miliona eura, koja bi, ukoliko tenderske procedure budu išle očekivanom dinamikom, biti pribavljena ove školske godine”, piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Tvrde da će to značajno olakšati prevoz đaka u područjima u kojima je najteže organizovati redovne linije.

“Dakle, bavimo se đacima i mimo svojih nadležnosti, ali cijenimo da je u ovom momentu i za dati slučaj najcjelishodniji dogovor na relaciji opština – savjet roditelja – prevoznik. Ministarstvo će, podrazumijeva se, pratiti dešavanja, jer nam je na prvom mjestu interes učenika”, zaključuje Ministarstvo prosvjete.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply