Osmijehom obojen dom petočlane porodice

Ekipa akcije Osmijehom oboji dom uredila je kuću u kojoj živi petočlana porodica – otac, majka i tri kćerke.

Ovu kuću, otac djevojčica naslijedio je od svog oca. Tu se oženio današnjom suprugom i sa njom dobio tri kćerke. Međutim, teška vremena tranzicije nijesu ga prihvatila. Radio je kao taksista, bio je radnik u pekari, nije birao posao da prehrani porodicu sve dok ga bolest nije savladala.

„Zakomlikovala mi se zdravstvena situacija, materijalna je odavno teška. Nas petoro u ovoj kući živimo od socijalne pomoći i pomoći humanih ljudi”, kaže ovaj otac dok pokazuje kako mu izgleda dom od ukupno 28 metara kvadratnih.

Jedna soba, hodnik i kupatilo. Da nije, kako navodi, bilo pomoći u prethodnom periodu, bilo bi neuslovno za život.

“Imamo tačno 202 eura socijalne pomoći. Od toga novca živimo ja i moje četiri dame. Od toga kupujemo i ljekove koje ne možemo dobiti na recept. Kad platimo struju i sve ostale potrepštine, ne ostane skoro ništa. Ali borimo se sa ovim što imamo. Jeste teško, ali za bolje odavno ne znamo”, ističe on.

Jedni od onih koji su željeli da ovoj skromnoj porodici omoguće bolje uslove života su Boje i lakovi Kameleon, koji uz podršku kompanije Maxima iz Lučana realizuju društveno odgovornu akciju Osmijehom oboji dom.

Kako navode iz Kameleona, ova porodica nije očekivala da će neko obratiti pažnju na njih i jako su iznenađeni radovima koji su počeli na kući. Nekoliko dana su majstori radili kako bi postavili demit fasadu, sredili i okrečili zidove, ofarbali stolariju i sve ostalo što je bilo potrebno da ovaj dom izgleda potpuno drugačije, ljepše i veselije.

“Nijesmo zadovoljni, nego prezadovoljni”, kaže ovaj otac ne krijući oduševljenje. “I prezadovoljni je malo reći za ovo što osjećamo. Pa mi smo skakali od sreće, igrali, ne vjerujući kako nam sad kuća izgleda. Djeca, žena i ja za tren zaboravismo na sve nedaće. Ovo je sad druga kuća”, ističe on. “Najljepša u naselju za nas”, dodaje on ne krijući ushićenje.

Zadovoljni urađenim su i inicijatori ove humane akcije.

“Potrudili smo se da ovoj poštenoj i skromnoj porodici učinimo makar malo vedrijim početak septembra. Imaju tri đaka u kući. Zamolili smo i prijatelje da im pomognu. Izašli su u susret iz Multikoma i donirali im televizor. Đaci i zaposleni iz OŠ Oktoih su im poklonili dio knjiga, garderobu i obuću. Školski pribor i drugu pomoć su dobili i od Banke hrane i Udruženja Roditelji… Vjerujemo da će uspjeti da prebrode probleme koji su ih zadesili. A oni se zaista bore sa velikim vjetrovima. Pomoć zajednice im je neophodna”, kazali su iz Kameleona.

Leave a Reply