Počela isplata naknada za novorođenčad u Plavu

Opština Plav danas počinje da isplaćuje naknade za novorođenu djecu i to 100 eura za prvorođeno dijete, 150 za drugo i 200 eura za treće i svako naredno dijete.

Iz opštine navode da je u tu svrhu lokalna uprava je budžetom za tekuću godinu opredijelila 15.000 eura.

Do sada su, kažu, podnijeta 34 zahtjeva za isplatu naknade za novorođeno dijete u 2019. godini.

Prema riječima sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti i opštu upravu Miralema Metjahića, opština vodi odgovornu socijalnu politiku na lokalnom nivou, a uvođenje naknada za svako novorođeno dijete ima za cilj podsticanje nataliteta i podrške bračnim parovima na teritoriji Plava.

“Visina novčane nadoknade iznosi 100 eura za prvorođeno dijete, 150 eura za drugorođeno i 200 eura za trećerođeno i svako naredno dijete”, navode u Opštini.

Naknade se dodjeljuju u cilju poboljšanja nataliteta, podrške porodici, kao i borbe protiv odlaska mladih, što je značajan preduslov daljeg razvoja opštine.

“Uvođenje naknada za novorođenčad je dokaz pronatalitetne populacione politike, u cilju održivog razvoja i još jedan pokakazatelj da Opština Plav i lokalno rukovodstvo konkretnim mjerama teže poboljšanju ukupnog životnog ambijenta. Prepoznavanje značaja podizanja stope nataliteta i u tu svrhu uvođenje podsticajnih mjera ukazuje na odgovoran odnos i djelovanje u oblasti podrške porodici”, dodaju u Opštini.

Metjahić je istakao da je Opština u ovoj godini prvi put podijelila besplatne udžbenike za sve prvake, a naknade za novorođenčad predstavljaju još jednu od mjera podrške u oblasti porodične i dječije zaštite.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply