Sedmogodišnjaci sa roditeljima tek ро nekoliko sati

Foto: Ilustracija

Sеdmоgоdišnjасi, odnosno đaci drugog razreda u ројеdinim podgoričkim školama, sa nastavom će počinjati u 14.30, а završavati u 18 sati, ali to ne brine Ministarstvo prosvjete.

Ovi osnovci će veći dio dana provoditi sami, kod rođaka ili u privatnom produženom boravku. Na primjer OŠ “Štampar Makarije” nema prostornih kapaciteta da obezbijedi produženi boravak.

Sa najužom porodicom provodiće vrijeme tek kasno popodne, а uz ovu roditelje očekuje još jedna briga – za privatni produženi boravak moraju da izdvoje od 80 do 150 eura.

“Što se tiče rada u tri smјеnе, imaćemo mali broj takvih škola, OŠ “Štampar Makarije i očekuje se još u dvije škole… Školske psihološko-pedаgоškе službe određuju za koji uzrast је najbolja određena smjena… Bez obzira na to kolika su djeca, treba saslušati struku kada dijete treba da ide u školu. Svi mi bi voljeli da nam djeca idu prijepodne u školu i budu sa nama u popodnevnim časovima. Ali treba imati u vidu ograničene kapacitete ustanоvа, ali i to da škole rade u više smjena”, kazala је direktoricu direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijanu Nikolić Vučinić gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti.

Roditelji čija djeca idu u ovu školu su i prošle godine negodovali zbog ovakvog načina organizacije nastave. Tada ih je podržalo udruženje Roditelji.

“Zbog toga koristimo priliku da vas pozovemo da ovaj konkretan slučaj bude povod za analizu postojeće situacije i uključivanje stručnjaka, poput pedijatara, psihologa i sociologa, kako bi se razmotrilo najbolje moguće rješenje za mlađe osnovnoškolce koji sada, previše vremena provode bez roditelja, sami ili uz sadržaje koji im nijesu od prevelike koristi za uzrast u kojem su, a posebno je važan za njihov dalji rast i razvoj”, stoji u otvorenom pismu Udruženja, koje su u avgustu prošle godine dostavili Ministarstvu prosvjete.

U pismu su podsjetili i na to da za postojeći sistem rada “nemamo ni adekvatnu podršku, odnosno produžene boravke koji bi mogli da donekle pomognu da djeca na korisniji i bezbjedniji način provode slobodno vrijeme, odnosno vrijeme bez roditelja, koje predugo traje u toku jednog dana”.

U 2017. godini Udruženje je sprovelo online anketu koju je popunio 961 roditelj, a koja je pokazala da su roditelji uglavnom nezadovoljni sistemom osnovnog obrazovanja, a kao najslabiju kariku su ocijenili (ne)dostupnost produženog boravka u školama.

Roditelji nezavodovoljni sadašnjim sistemom osnovnog obrazovanja

Usluga produženog boravka znači da su djeca, uglavnom šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci, u školi sa vaspitačima do kraja radnog vremena roditelja. Neke škole imaju dogovor sa obližnjim vrtićima, pa školarci mogu dobiti i kuvani obrok, a vaspitači se uglavnom trude da tokom boravka sa đacima utvrde pređeno gradivo.

“Odgovori o produženom boravku nijesu bili iznenađenje. Ta tema zaokuplja puno pažnje roditelja, i zbog sadašnjeg načina organizacije su više puta iskazivali nezadovoljstvo, a to su pokazali i njihovi odgovori na upitnik. Udruženje Roditelji je više puta pokušavalo da izdejstvuje da se organizacija produženog boravka bolje uredi, da se škole obavežu da ga moraju organizovati barem za prvi razred, ali do sada nije uspjelo, uz obrazloženje da veliki broj škola nema prostor koji bi mogle da urede za te namjene…”, naveli su iz udruženja na predstavljanju rezultata ankete u januaru prošle godine

Čak 91 odsto roditelja koji su popunili upitnik smatra da sve škole treba da imaju produženi boravak, a njihovi odgovori su potvrdili da ih tada nije bilo u skoro polovini škola, kao i da kada ga imaju to je najčešće samo za prvi razred.

Nikolić Vučinić podsjeća da je Zakonom o osnovnom obrazovanju predviđena samo mogućnost organizacije produženog boravka.

“Došlo je do značajnog porasta broja škola u kojima se organizuje. Prošle godine ih je bilo 30, a očekujemo da će broj škola ove godine biti između 45 i 50”, kazala je ona.

Ukupno u Crnoj Gori imaju 162 osnovne škole. U Podgorici produženi boravak ima najmanje 13 od tridesetak škola.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Znaci li to da pedagozi smatraju da je normalnije da djeca od 7 i 8 godina idu u smjenu od 14:30-18h umjesto na primjer djeca od 10-11god? Ovakvom sistemu je evidentno potrebna korekcija i interesuje me da li postoji neki sledeci korak koji moze da se preduzme po tom pitanju? Sigurna sam da nisam jedina koju ovo interesuje….

  2. Nevjerovatno je koliko se roditelji muce da voze- dovoze djecu u i iz skole. Jedno ide ujitro,jedno popodne,jedno medju smjenu…roditelj jedino da ne ide na posao,jer toliko izostanka niko nece tolerisati. Ne zive sva djeca u ulicu do skole pa da mogu sama. Zaista,danas skolovati djecu manju a ostati u svijest,je podvig. Jos ako je neko samohran,pa onoga drugoga nije briga i nema sa kim da podijeli realnost… Niko ,ali niko u ovoj drzavi ne misli na porodicu,NIKO!

  3. Dragi roditelji, vršite pritisak na Ministarstvo, gradonacelnika, Vladu… Pitajte ih gdje je silni novac koji su dobili za 10ak skola samo u PG koje su trebale biti zavrsene do 2017. Mislite da škole i nastavnici vole da rade u 5 smjena?! Ako u jednu skolu ide 1.600 učenika, a škola ima jedva 20 učionica ne postoji drugi način da se organizuje nastava. Imate u školama savjete roditelja, udruzite se i reagujte. Šaljite zahtjeve odgovornim institucijama. Nikakve koristi nemate što ćete ovdje kriviti one koji se ne pitaju.

    • Olivera Lekovic Ex Dragic Na koga da vrsimo pritisak? Na one koji nas ne vide,ne čuju,ne javljaju se na telefon,ne odgovaraju na pismene zahtjeve…Na one koji se bahato i neprijateljski ponasaju prema roditeljima,pogotovo prema nama samohranim roditeljima… Tuga,cemer,jad…od ove Države.Ko može neka bježi iz nje,ovo je i onako “privatna” država,to više znaju i ptice na grani…

    • Sve znam. Samo nastojim pomoći da ne trošite uzalud energiju optužujući one koji su jednako nemoćni. Razumijem vas sve i kao roditelj i kao učitelj. Djeca su u pitanju, NAŠA djeca! Moramo naći načina da im kažemo da su pretjerali, moramo zbog djece!

  4. I onda djeca kojima roditelji rade ujutru, idu u produzeni boravak ,pa u 14:30 u skolu do 18 h. I kad dodju kuci treba sa 7 godina odmah da uce, jer ujutru sigurno nece, ako kojim slucajem kao moje dijete samo ostaje do 14:30. Kako god okrenete,bice umorni, i da ne pricamo da nidje nema.vremena za fudbal, engleski ili slicno…ovo su pisali oni sa djecom na fakultetu izgleda.

  5. Исто је и у Будви већ годинама…још ако је ученик путник ето и већег проблема. Двије школе са различитим почетцима међусмјене. Превоз не може да усагласи ред вожње. Катастрофа.

  6. Nemoguce je ugoditi svima. Ujutru se tesko bude , popodne nijesu sa roditeljima a i sve vannastavne aktivnosti su popodne. Neka istrazivanja pokazuju da tinejdzeri bi imali bolji uspjeh da nijesu jutarnja smjena. A zbog broja đaka nemoguće je da svi budu od 11 npr.. 😃

Leave a Reply