Vratiti dječiju stomatologiju u domove zdravlja i škole

Foto: Ilustracija

U Crnoj Gori bi trebalo uspostaviti službu dječije i preventivne stomatologije – pedodoncije u domovima zdravlja na principu funkcionisanja školske medicine, ali i aktivirati stomatološke ordinacije u školama, u kojima bi se prvenstveno sprovodila preventiva, smatra dr Ljiljana Golubović, specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravlje.

Reforma stomatološke zdravstvene zaštite je uvedena 1. januara 2008. godine i podrazumijeva zaključivanje ugovora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) sa stomatološkim ordinacijama u kojima se pruža za vrsta usluga za djecu do 18 godina, a kao do sistema javnog zdravstva. Trenutno FZO ima zaključen ugovor sa 178 stomatoloških ordinacija u Crnoj Gori.

Golubović predlaže da se u ordinacijama u domovima zdravlja i školama spodvodi prvenstveno preventiva odnosno sveobuhvatan oralno-zdravstveni odgoj djece i roditelja/staratelja u učionici, nadgledanje instrukcija oralne higijene, kontrola ishrane, preventivni (sistematski) pregledi, profilaksa, učinkovita primjena fluoridnih preparata kod školske/predškolske djece i zalivanje fisura.

Na taj način uspostavljena služba u domovima zdravlja treba da bude usko povezana sa pedijatrijskom, zbog značaja i uloge pedijatara u oralnom zdravlju djece.

“Od ovakve organizacije stomatološke službe za djecu i adolescente očekivani učinak bi bila sistemska briga za zdravlje zuba sve djece od prvog mliječnog zuba. Na ovaj način se može garantovati smanjenje kasnijih troškova liječenja oralnih oboljenja”, smatra dr Golubović.

Ona je uradila istraživanje Procjena znanja, stavova i prakse pedijatara u prevenciji karijesa kod djece u Crnoj Gori koje je pokazalo je da pedijatri u Crnoj Gori generalno imaju pozitivne stavove o prevenciji i smatraju da imaju odgovornost u prevenciji karijesa, ali nemaju dovoljno znanja o karijesu i faktorima rizika za nastanak oralnih oboljenja.

Karijes je na prvom mjestu vodećih oboljenja u stomatološkoj zaštiti, zatim slijede bolesti pulpe i periapikalnih tkiva, ostali poremećaji zuba i potpornih tkiva i dentofacijalne anomalije (uključujući malokluziju).

Karijes je, prema podacima iz posebnog izvještaja dr Golbović, zastupljen sa 53 odsto, a  najveća zastupljenost u odnosu na ukupno zabilježeni karijes je u uzrastu 7 do18 godina – 83,36 odsto dok je u uzrastu 0 od 6 godina – 10,53 odsto.

“Pedijatri imaju ključnu ulogu u primarnoj zaštiti zdravlja djece i smatraju se pouzdanim izvorom informacija i dobro su pozicionirani da prepoznaju potencijalne probleme, podstiču preventivnu zaštitu i upute djecu na odgovarajući način”, navodi se u istraživanju.

Goolubović predlaže da prva od mjera koje se mogu preduzeti, kako bi se poboljšalo znanje pedijatara o prevenciji karijesa i proširila njihova uloga u promociji oralnog zdravlja bude uspostavljanje komunikacijd između stomatološke i medicinske/pedijatrijske zajednice.

Sljedeća mjera je da se uključe teme iz preventivne stomatologije u medicinske planove i programe, kako bi pedijatri mogli preuzeti veću ulogu u aktivnostima koje se odnose na oralno zdravlje djece.

“Razvijanje programa kontinuirane edukacije o prevenciji dentalnih oboljenja i upućivanju djece stomatologu, bez obzira da li imaju ili ne dentalnih problema”, treća je mjera koja se predlaže.

Predlaže se zagovaranje ideje da stomatolog bude dio tima u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti djece.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ocigledno da postojeci model ne daje rezultate,naprotiv,rezultata nema.Nije mi jasno da neko sve ovo gleda i ne daje inicijativu za promjenu sadasnjeg stanja…I Stomatoloska Komora kao strucno tijelo se izjasnila da je sadasnje stanje neodrzivo,trosi se novac gradjana a nema rezultata…Ima li odgovornosti?

  2. Drzava Crna Gora bi uz planirane preventivne aktivnosti ubrzo bila caries free,sto je i cilj svakog ozbiljnog zdravstvenog sistema:Unapredjenje zdravlja djece i smanjenje troskova.I naravno,djecjom stomatologijom treba da se bave specijalisti a ne pocetnici

  3. sadasnji model kao da su planirale neuke osobe,da ne kazem neznalice..haos je nastupio i zdravlje djece je ugrozeno…jer nema prevencije,upisuju se lazne usluge a gradjani sve to placaju..dakle,neko mora da podnese odgovornost za ovo st(r)anje

  4. Vodila sam djecu svaka tri mjeseca preventivno kod stomatologa koji ima ordinaciju u školi,i za rezultat imamo katastrofalno stanje u ustima starijeg djeteta,a što se tiče mlađeg odreagovasmo na vrijeme. Ni jednu inicijativu nas roditelja,kao medicinskih laika,nije prihvatio,a ispostavilo se da smo bili u pravu. Tako da bih prije ispitala diplome i stručnost lica kojima povjeravamo oralno zdravlje naše djece.

  5. E,ne znam za ostale opstine,ali mi u Danilovgradu smo (grubo rečeno)u žestokom problemu ..Iz ličnog iskustva ,vodite dijete redovno na kontrole,,popravke ,vadjenje zubića “zalivanje šestica”,a onda dodje vikend ,ili školski raspust(kada je izabranog stomatologa nemoguce posjetiti ,jer ordinira u školi)pa se tako u medjuvremenu i desi neki problem sa zubom ,pa trči za Podgoricu i traži spas.Većina ordinacija je imalo ugovor sa fondom,medjutim,kad sam se raspitala i htjela da prebacim svoju djecu kod drugog stomatologa,odgovor je bio da to mogu samo oni ,sa mjestom prebivališta u Podgorici .To sad znači,da ja svaku popravku ili bilo koju drugu intervenciju moram da platim .Znači ,nijesu mi dali nikakvu opciju ,niti mogućnost da izaberem nekog drugog stomatologa….
    Elem,nije strašno i da se plati za svoje dijete ,ali ako su vec sklapali ugovor sa fondom,zasto nam nijesu dali nikakvu alternativu.
    Sramota!

  6. U fondu zdravstva I Ministarstvu pojma nemaju Sta rade.To su drzavni uhljebi koji samo cekaju da im Plata legne.Da pitas gladnogovornicu ove propale reforme,Mirjanu Turkovic Sta je radila 10 godina,ne bi znala reci.Prosipa se novac gradjana,ne postuje se struka a zdravlje djece je ugrozeno.Bas me zanima odakle je Mira Turkovic iskopirala ovu reformu,gdje se ne zna ko Sta radi,koliko se laznih usluga upisuje,dok roditelji sve to placaju putem poreza.Cak je gradjana uhvatila dvije zubarke da upisuju lazne uslugeI nista…Bobo Radunovic ex ministar zdravlja,Ramo Bralic I Mirjana Turkovic..Vjerujem da ce biti u prilici da objasne ovaj promasaj I prosuti novac gradjana!Sta sve mi placamo,drzavni sluzbenici koji nisu upuceni u svoj posao,tuga

  7. Ja imam traumaticno iskustvo sa školskim zubarom, pa ova mi opcija jako odgovara. Toplo preporučujem Nera dent i na starom aerodromu profesionalni i ljubazni uvijek spremni da izađu u susret.

Leave a Reply