Loš partner ne znači i loš roditelj

Partnerske emocije i partnerski odnos nije lako ostaviti po strani u roditeljskoj ulozi nakon rastave, ali bi to trebalo da bude zadatak svakog roditelja. Kako to ostvariti biće razgovarano u toku novog okupljanja Grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama u četvrtak, 22. avgusta.

Važno je razumjeti da ako je neko bio “loš suprug” ili “loša supruga” nikako ne znači da mora biti i “loš roditelj”. A ako je i “loš roditelj” po nekim mjerilima, jedina je mama ili jedini tata koju/kojeg dijete ima.

Osim ako je taj roditelj opasan po život, zdravlje i sigurnost djeteta, što bi svakako trebalo da procijene stručnjaci iz više sektora, u najboljem je interesu djeteta da ono ima i drugog roditelja u svom životu.

“Djeci treba da roditelji više vole njih nego što mrze jedno drugo”, poručuju iz Tima za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama.

Roditelji će imati priliku da tokom dva sata, koliko traje susret Grupe, podijele svoja iskustva, dobiju podršku, ali i sami budu podrška drugim roditeljima.

Tim za podršku i pomoć jednoroditeljskim porodicama poziva sve roditelje da dođu u četvrtak u 18 sati u prostorije udruženja Roditelji (Vuka Karadžića 2/3) gdje će, osim vršnjačke podrške, moći da dobiju i besplatan pravni savjet od advokata kao i psihološku podršku.

Roditelji koji nijesu iz Podgorice pravni savjet toga dana mogu dobiti putem besplatne SOS Roditeljske linije pozivom na broj 080 888 888 u periodu od 17 do 20 sati.

Za sva ostala pitanja SOS Roditeljska linija je dostupna svakog radnog dana od 16 do 20 sati.

Udruženje Roditelji sprovodi projekat Psihološka i pravna podrška samohranim roditeljima i jačanje grupe za samopomoć, čiji je cilj zaštita prava djece kroz podizanje svijesti građana o medijaciji kao najboljem modelu za rješavanje brakorazvodnih sporova, koji finansira Ministarstvo pravde.

Odgovore na brojna pitanja koja se tiču razvoda roditelji mogu pronaći u Vodič Procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva (5128 downloads), koji je udruženje Roditelji objavilo prošle godine.

Leave a Reply